|

Şiir terk edemeyeceğimiz ülke

İstanbul, ilki düzenlenen Arapça Şiir Festivali’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye’de yaşayan Arap şairler, “Çünkü şiir bizi birleştirir” sloganıyla yola çıktı ve bu festivale imzasını attı. 30’un üstünde şair şiirleriyle iki gün süren festivale katıldı. Uluslararası Arap Şairleri Derneği Başkanı Mustafa Matar, “Şiir asla terk edemeyeceğimiz bir ülke” dedi.

Hatice Saka
04:00 - 24/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:29 - 24/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Mustafa Matar
Mustafa Matar

İstanbul son yıllarda Arap edebiyatının da önemli merkezlerinden biri haline geldi. Ülkelerinde yaşanan savaş ve istikrarsızlıklar yüzünden eser üretemeyen Arap edebiyatçılar soluğu burada aldı. Uzun yıllardır İstanbul’da yaşayan Arap şairler de bir ilke imza attılar. Bir süredir, çeşitli faaliyetler düzenleyen Arap edebiyatçılar bu kez milletlerarası bir adım atmak istediler ve İstanbul’da Uluslararası Arap Şairleri Derneği’ni kurdular.

Derneğin ilk faaliyeti ise Arapça Şiir Festivali oldu. “Çünkü şiir bizi birleştirir” sloganıyla yola çıktılar. Suriye, Filistin, Ürdün, Tunus, Libya ve Irak gibi memleketlerden 30’un üstünde şairi bir araya getirdiler. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde düzenlenen ve Uluslararası Arap Şairleri Derneği tarafından düzenlenen festival, Marmara Üniversitesi tarafından desteklendi. İki gün süren festivale yalnızca Arap şairler değil çok sayıda Türk şair de katıldı.


İSTANBUL KENDİNE AŞIK EDER

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar, festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Arap edebiyatçıları üniversitelerinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Uluslararası Arap Şairleri Derneği Başkanı Mustafa Matar ise açılış konuşmasında festivalin Arap ve Türkler arasında bir köprü olacağına inandıklarını dile getirdi ve “Şiir bizim asla terk edemeyeceğimiz ülke ve şiir bizi bir araya getirecek en güçlü vesile” ifadesini kullandı.


SESİMİZİ BURADAN DUYURUYORUZ

Festivale katılan Suriyeli şair Hüseyin Abdullah, bu festivalin kendilerini anlatmak adına önemli bir adım olduğunu söyledi. Iraklı şair Muhammed Nasif festivale iştirak için Bağdad’dan gelmiş. Nasif, İstanbul’da böylesine büyük bir edebiyat faaliyetinin umut verci olduğunu, söyledi. Libyalı ünlü şair Abdulmevla El-Bağdadi, festivalin güzel bir fırsat olduğunu söyledi.

Dün sona eren festival boyunca şairler şiirlerini okudu, Arap müzisyenler mini konserler verdi, sempozyumlar düzenlendi.

#​İstanbul
#Türkiye
#Arapça
5 yıl önce