|

Sinemada duyuracağız

Kırgız yönetmen Dastan Zhapar Uulu’nun ödüllü filmi “Bir Babanın Vasiyeti”, Türkiye prömiyerini yaptı. ABD’de yaşayan Kırgız bir gencin, köklerine yaptığı yolculuğu anlatan Uulu, “Unutulan kültürümüzü sinema aracılığıyla dünyaya tanıtmak istiyoruz” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/12/2017 Cuma
Güncelleme: 02:46 - 1/12/2017 Cuma
Yeni Şafak
​Kırgız sinemasının adından sıkça söz ettiren ödüllü filmi “Bir Babanın Vasiyeti”, 5.Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu.
​Kırgız sinemasının adından sıkça söz ettiren ödüllü filmi “Bir Babanın Vasiyeti”, 5.Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu.

Kırgız sinemasının adından sıkça söz ettiren ödüllü filmi “Bir Babanın Vasiyeti”, 5.Uluslararası Boğaziçi Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu. Dastan Zhapar Uulu’nun yönetmenliğini yaptığı filmin başrolünde erkek kardeş Iman Mukul yer alıyor. 2016 yapımı film, dünyanın dört bir yanında övgüyle karşılanmış ve Montreal’de ödüle layık görülmüştü. Film, Amerika’da geçirdiği 15 yılın ardından babasının vasiyeti üzerine Kırgızistan’daki köyüne dönen Azat’ın öyküsünü anlatıyor.


İKİLEMDE İLERLİYOR

Yönetmen Uulu, filmin köklere yolculuk hikayesi olduğunu belirterek şunları kaydediyor: “Sovyetler Birliği parçalanınca ciddi bir ekonomik bir kriz oldu. Herkes için zor bir dönemdi. Filmdeki Azat’ın babası da bu yüzden ailesiyle birlikte Amerika’ya taşınmak durumunda kaldı. Yıllar geçip babası yaşlanınca oğluna “Beni vatanıma defnedin” diye vasiyet eder ve Azat böylece vatanına geri dönerek babasını defneder. Film, Azat babasını defnedip geri mi gitmeli, yoksa vatanında kalıp soyunu devam mı ettirmeli ikileminde ilerliyor.” Yönetmen, Kırgızistan'ın unutulan kültürünü dünyaya tanıtmak için sinemayı bir fırsat olarak kullanacaklarını söylüyor ve ekliyor: " Globalleşme nedeniyle kaybedilen bir kültürümüz var. İnsanlara kültürümüzü sinema ile tanıtmayı amaçlıyoruz."

  • 10 yıla ihtiyacımız var
  • Film, Kırgız sinemasıyla tanışmak için güzel bir fırsat. Uulu, Kırgız sinemasındaki hareketlenme hakkında, "Sinemamız son 10 yıldır kendisini topladı ama bir 10 yıl daha istiyoruz. Hikayelerimize güveniyor ve iyi şeyler yapabileceğimize inanıyoruz" diyor.
#Sinema
#Dastan Zhapar Uulu
#Iman Mukul
6 yıl önce