|

Sünnet için en uygun yaş

Sünnet; penisin uç kısmını saran mukozal dokunun ve deri tabakasının (prepüsyum: sünnet derisi) yaklaşık dörtte üçünün cerrahi yolla kesilip, penisin ve idrar kanalının uç kısmının açığa çıkarılması işlemi. Sünnet derisinin varlığı, yenidoğan ve daha büyük bebeklerin bir bölümünde, idrar yolu enfeksiyonu ve Balanit gibi sorunlara yol açabilmekte; yenidoğan döneminde sünnet olmayan bebeklerin en az % 10'unda sünneti gerektiren sorunlar yaşanmakta. 0-1 yaş arası en ideal sünnet yapma yaşı olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Melih Tugay konuyla ilgili bilgi verdi.

Yeni Şafak
12:59 - 29/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:02 - 29/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak
Sünnetin yararları

Sünnet edilmiş penisin temiz tutulması daha kolaydır. Sünnet, 0-1 yaş arasındaki erkeklerde, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Büyüklerde ise, peniste kanser gelişme riskini azaltır.



Sünnet genellikle ergenlik çağı öncesi yapılmaktadır. Son zamanlarda, yeni doğan (ilk 4 haftalık ) dönemi; cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Yenidoğan bebekler sünnette ağrı duyarlar. Onun için, anestezi verilerek yapılması daha uygundur.



Sünnet nerede nasıl ve kim tarafından yapılmalı?

Sünnet, önemli bir cerrahi uygulamadır. Bu nedenle, deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Her çocuk, yapılacak işlem hakkında bilgilendirilmelidir. Çocuğa yapılacak cerrahi işlemin psikolojik travma oluşturmadan, hijyenik şartlara uygun ve problemsiz yapılmasına dikkat edilmelidir. Bunun için en uygun ortam ameliyathanedir.



Sünnetin; anatomik, fizyolojik, psikolojik ve cerrahi prensiplerin hiç bir yönü ile ilgili bilgisi olmayan kimseler tarafından, uygun olmayan yerlerde yapılması doğru değildir. Sünnet, toplumumuzda daha çok "sünnetçi" olarak bilinen kişiler tarafından yapılmaktadır. İstatistiklere göre, sünnetin %80'i sünnetçiler, %10'u din adamları, %7'si doktorlar tarafından yapılmaktadır.





#sünnet
#sünnetin için en ideal yaş
#Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Me
9 yıl önce