Yaşayanların gözünden Gazze: Ateşten doğan yazılar

Halime Kirazlı
04:00, 04/07/2024, PerşembeG: Güncelleme: 06:53, 04/07/2024, Perşembe
Yeni Şafak
Yaşayanların gözünden Gazze: Ateşten doğan yazılar
Fotoğraf: Arşiv

Kurulduğu günden bugüne Gazze’yi açık hava hapishanesine çeviren İsrail, ülkeye fiziki girişlerin yanı sıra fikri düşüncelerin giriş çıkışını da kısıtlıyor.

Gazze’yi entelektüel olarak da abluka altında tutan işgalci güçler, bölgede yaşananların aktarılmasına izin vermiyor. Bu elbette yeni bir şey değil. Fakat yeni olan bu ablukayı Filistinli yazarların 2022 yılında Chiacago’da “Light in Gaza: Writings Born of Fire” ismiyle yayınlanan kitapla delmeleri. Eser, geçtiğimiz ay Ketebe Yayınları tarafından “Gazze’deki Işık: Ateşten Doğan Yazılar” başlığıyla M. Mürteza Özeren tarafından dilimize tercüme edildi. Bu sayede abluka bir dilde daha delinmiş oldu.


YAZILAR BOMBARDIMAN ALTINDA KALEME ALINDI

Filistin’e ilgi duyan ve yaşananları Gazze merceğinden anlamak isteyenleri bir düşünme ve anlama yolculuğuna çıkaran kitap, Gazze’nin Filistin kurtuluş mücadelesindeki kritik rolünü de okura hatırlatıyor. Gazze Şeridi içinde ve dışında yaşayan 11 Filistinli yazar düşüncelerini; kişisel anlatılar, şiirler, ekonomik ve kültürel meseleleri analiz ettiği yazılarıyla okura sunuyor. Yazarlar arasında 6 Aralık’ta İsrail’in düzenlediği bir hava saldırısında vefat eden Gazze İslam Üniversitesi profesörü Refaat Alareer de bulunuyor. Büyük bir kısmı İsrail bombalarının altında kaleme alınan yazıların kimisinde İsrail’in seyahat kısıtlamaları, kimisinde sürgünler anlatılıyor. Mesela Mosab Abu Toha, Gazze sanatı ve kültürü, kütüphane inşaası, sansür ve bilgi ablukasının şiddeti üzerine yazarken, Asmaa Abu Mezied toprak ve direniş arasındaki bağlantıya dikkat çekerek, Filistin’de çiftçilik ve köy yaşamının tarihi ve bu bağlantıların kasten koparılmasından bahsediyor. Jehad Abusalim, Jennifer Bing ve Michael Merryman-Lotze’un editörlüğünü yaptığı kitapta bu minvalde toplam 15 yazı yer alıyor.


Filistin’i anlatmaktan başka çaremiz yok

Kitabın vefat eden yazarı Refaat Alareer, ümit barındıran ancak mevcut durumun bütün karamsarlığıyla Gazze’deki Işık kitabına katkı sundu. Yaşananların geçeceği gerçeğine sarılmış, etrafındakilere bunu telkin ediyordu. Ne yazık ki 6 Aralık 2023’te bir hava saldırısı sonunda vefat etti. Son cümlesi ise hepimize miras kaldı: Filistin için mücadele etmekten ve onun hikâyelerini anlatmaktan başka çaremiz yok.”


Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026