
Kadir Gecesi, içerisinde Kur’ân-ı Kerîm indirilen ve bu gecede yapılan ibadetin, bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlı olduğu müjdelenen bir gecedir. Bu gece, sabah vaktine kadar selâmettir. Bu gecenin bereketinden, feyzinden ve rahmetinden istifade etmek isteyen Müslüman vatandaşlar Kadir gecesinde yapılacak dua ve ibadetlerin neler olduğu merak ederek araştırıyor. Peki Kadir Gecesi’nde yapılacak dua ve ibadetler nelerdir? İşte detaylar.
'Bin aydan daha hayırlı' olarak müjdelenen ve her yıl ülkemizde Ramazan ayının 27. gecesi idrak edilen Kadir Gecesi, İslam aleminde büyük bir heyecanla karşılanıyor. Hakkında birçok hadis ve müjde bulunan bu gecede yapılacak dua ve ibadetlere haberimizden ulaşabilirsiniz.
KADİR GECESİ’NDE YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR NELERDİR?
Bu gecede hiç olmazsa bir tesbih namazı kılınır. Kadir suresi bol bol okunur. Bu gecede Kur'ân-ı Kerîm okuyarak üzerinde düşünmek, tezekkür ve tefekkür etmek yararlı olur. Peygamberimiz Kadir gecesinde nasıl dua edebileceğini soran işe vâlidemize şöyle demesini tavsiye etmiştir: Allahümme, inneke afüvvün tühibbü'l-afve fa‘fü annî (Ey Allahım! Sen şüphesiz çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet) (Tirmizî, “Da‘avât”, 84).
Kadir gecesi geçmişte işlenen günahların bağışlanması için büyük fırsatlardan birisidir. Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.
KADİR GECESİ ÖNEMİ
Kur'ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir.
"Şüphesiz biz o Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir." (Kadir: 97/1-5)
"Biz o Kur'an'ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız." (Duhan: 44/3)








