|

Bu da lisanslı cazgır

Çanakkale'nin Ezine ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Kudret Maya, 20 yıldan bu yana deve güreşi cazgırlığı yaparak geçimini sağlıyor. Türkiye Deveciler Federasyonu'nun lisanslı cazgırı olduğunu belirten Maya, bu işi lisanslı yapanların sayısının 5-6'yı geçmediğini söyledi.

Yeni Şafak
10:36 - 12/01/2016 Salı
Güncelleme: 10:39 - 12/01/2016 Salı
DHA

Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesinde her yıl düzenlenen deve güreşleri büyük çekişmelere sahne oluyor. Arenada güreşen develerin nefes kesen güreşlerini daha heyecanlı hale getirenler ise cazgırlar oluyor. Ezine'de yaşayan Kudret Maya da, 20 yıldan bu yana deve güreşi cazgırlığı yaparak, izleyicilerin güreş anında yaşananları daha iyi anlamasına yardımcı oluyor. Cazgırlar, sadece az sayıdaki meraklı kişinin bildiği deve güreşi terimlerini ve tabirlerini, güreş anında elinde mikrofon ile izleyenlere anlatarak, güreşlerin daha keyifli izlenmesini sağlıyor.



Güreş başına 1000 TL

Son olarak geçtiğimiz Pazar günü Bayramiç ilçesindeki arenada düzenlenen deve güreşlerinde görev yapan Maya, Türkiye Deveciler Federasyonu'nun lisanslı cazgırı olduğunu belirterek, Türkiye'de bu işi yapanların sayısının 5-6 kişi olduğunu söyledi. Federasyon tarafından görevlendirildikleri güreşlerde cazgırlık yaptıklarını belirten Maya, "Ücretimizi güreşlerin tertip komitesinden alıyoruz. Bir güreşte yaptığımız görev için 1000 TL ücret alıyoruz. Ama güreşler Kasım'da başlayıp Mart sonunda bitiyor. Bu dönemde görev yaptığımız güreşlerden kazandığımızı biriktiyoruz ve bunla geçimimizi sağlıyoruz. Güreş mevsimi dışında ise yaz aylarında da develerin profesyonel bakıcılığını yaparak para kazanmaya devam ediyoruz" dedi.



Oğlunu yetiştiriyor

Deve güreşlerine merakının çocuk yaşlarda başladığını, gençlik yıllarında ise cazgırlığı kendisine meslek edindiğini belirten Kudret Maya, şimdi de 15 yaşındaki oğlu Emre Can Maya'ya cazgırlığı öğretmeye başladı. Oğlu Emre Can'ın bazı güreşlerde cazgırlık yaparak kendisine yardımcı olduğunu belirten Maya, "Cazgırlık karşıdan görüldüğü gibi basit bir iş değil. Güreşlerin, herkesin bilmediği birçok terimleri var. Bunları iyi bilmek gerekiyor çünkü izleyici cazgırın anlattığıyla deve güreşi anında neler yaşandığını anlamaya çalışıyor. Cazgırlık, hem deve güreşlerine heyecan katmak, hem de develer ve sahiplerini izleyicilere tanıtmak için önemli. İyi bir cazgırın yüzlerce mani bilmesi ve maniyi güreşen devenin ismine bağlaması gerekir. Ayrıca kuralları da tam olarak bilmeli" dedi.


#Çanakkale
#Ezine
#Deve Güreşi
#Cazgır
#Kudret Maya
8 yıl önce