|

Gazze Şeridi'nde spor yapmak

Gazzeli gençler, pek çok Filistinlinin karşı taraftan gelen kurşunla yaşamını yitirdiği Gazze-İsrail sınırına yakın bölgede, tehlikelere aldırmadan parkur sporu yapıyor.

Yeni Şafak
14:41 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:50 - 30/11/2015 Pazartesi
AA

Parkur sporcusu Mazın Kanan, ekim ayından beri gerilim yaşanmasına rağmen İsrail askerlerinin kendisini vurmasından korkmadığını belirterek, "Gazze Şeridi'nde bu sporu yapabileceğim, sınır bölgesinden başka geniş bir alan yok. Buraya tutkunu olduğumuz parkur sporu için antrenman yapmaya geldik. Dünyaya Filistin halkının yaşamak ve spor yapmak istediğini söylemek istiyoruz" dedi.



Arkadaşlarıyla beraber sembolü Filistin bayrağı olan "Gaza Parkour Street" isimli bir grup kurduklarını anlatan Kanan, "2006'dan beri uygulanan İsrail ablukası nedeniyle çok zor şartlarda bu sporu icra ediyoruz. Egzersiz için gerekli spor aletleri ve spor kulübü yok. Farklı sporcularla iletişim kuramıyoruz" diye konuştu.




İsrail tehlikesi

Kanan, arkadaşlarıyla beraber Youtube'daki bazı görüntüler veya film sahneleriyle kendi kendilerini eğittiklerini söyleyerek, sınıra yakın yerlerde bulunan tarım arazileri çevresinde antrenman yaptıklarını ancak İsrail tehlikesi nedeniyle tam olarak tadını çıkaramadıklarını anlattı.



Arkadaşlarıyla bu sporu yapmayı sürdürme ve diğer gençlere öğretme konusunda ısrarcı olduğunu vurgulayan Kanan, "Gazze'de çok büyük yetenekler var. İsrail ablukası nedeniyle imkanların sağlanamaması, gelişmeyi yavaşlatıyor veya buna fırsat tanımıyor" ifadelerini kullandı.




'Yaşamak Gazzelilerin de hakkı'

Öte yandan takım üyelerinden İmad Safi (21), "Biz burada, spor için bulunuyoruz. Yaşamak Gazzelilerin de hakkı" dedi. Gazze Şeridi'nde parkur sporunu özgürce yapabilmeyi umut ettiğini ifade eden Safi, yaşanan tüm zorluklara, savaşa ve ablukaya rağmen kendilerini geliştirmeye devam edeceklerini dile getirdi.



İsrail, Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'ye ambargo uygulamaya başlamış, sınır kapılarını kapatmıştı. Tel Aviv yönetimi, Gazze'ye 2008-2009'da "Dökme Kurşun", 2012'de "Bulut Sütunu", 2014'te ise "Koruyucu Hat" adı altında operasyonlar düzenlemiş, 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 159 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Gazze'nin altyapısının harap edildiği saldırılarda yaklaşık 500 bin kişi evsiz kalmıştı.



Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında sık sık arbede yaşanıyor. İsrailli sivil ve askerlerin ekim ayının başından bu yana Filistinlilere yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 100'ü aştı.



Parkur sporu nedir?

Önüne çıkan engelleri en hızlı ve etkili biçimde aşarak hareket etme sporudur. Bir noktadan başka bir noktaya insan vücudunun yeteneklerini en verimli şekilde kullanıp, sınırlarını da zorlayarak, hızlı ve etkili biçimde hareket etmesini hedefleyen bir beden eğitimi türüdür.





#gazze
#spor
#parkur sporu
#filistin
#israil
8 yıl önce