|

15 TL'ye bilgisayar: Raspberry Pi Zero

Raspberry, son mini bilgisayarı Pi Zero'yu satışa sundu.

Yeni Şafak ve
14:53 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 15:02 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Raspberry, son mini bilgisayarı Pi Zero'yu satışa sundu. Gerçi kolay anlaşılması adına mini bilgisayar diyoruz ama aslında bahsettiğimiz şey bir

SoC

yani

yonga üzeri sistem

ya da diğer bir ifadeyle

programlanabilir işlem kartı

.



Selefi Model A+ ile karşılaştırdığımız vakit boyutun yarı yarıya küçüldüğü

Pi Zero

'nun kalbine indiğimizde karşımıza 1GHz hızında çalışan ARM11 tabanlı Broadcom BCM2835 uygulama işlemcisi ile 512MB RAM çıkıyor.







MicroSD kart yuvası üzerinden harici hafıza takviyesi yapabildiğimiz Pi Zero'nun bağlantı ayaklarında ise mini-HDMI (1080p@60fps), mikro USB ve ağabeylerindekiyle özdeş pin dizilimi yer alıyor. Standart boyutta USB yahut Ethernet yuvası olmadığından çevre birimlerini ve ağ bağlantısını gerçekleştirebilmek için 3. parti bir USB merkez bağlantı yuvasına ihtiyaç duyacağımızı da belirtelim tabii. Bu arada zaten mevcut bir Rasperry Pi'niz (yani anakartınız) varsa MicsoSD'nizi de ilk ona koyup onun üzerinden Pi Zero'ya port etmeniz daha isabetli olur.






ABD ve İngiltere raflarındaki yerini alan Pi Zero'nun fiyatı sırasıyla 5 dolar ve 4 pound olarak belirlenmiş durumda. Yahut bir diğer seçenek MagPi dergisinin Aralık sayısıyla birlikte hediye olarak almak. Ki bu sayede ipuçlarını yakayabilir yahut yolun başındaysak programlama yolunda ilk adımlarımızı atabiliriz.








Tanıtım Videosu




#raspberry pi zero
#raspberry
#bilgisayar
8 yıl önce