|

Android M: Çok daha pil dostu, hızlı ve güvenli

Google, yeni işletim sistemi sürümü Android M'nin resmi tanıtımını gerçekleştirdi. En ince ayrıntısına kadar tüm yenilikler bu haberimizde.

Yeni Şafak
10:42 - 29/05/2015 الجمعة
Güncelleme: 16:08 - 29/05/2015 الجمعة
Diğer

Google, yeni Android sürümü Android M'nin resmi tanıtımını gerçekleştirdi. Google I/O 2015 etkinliğinde tanıtılan ve geliştiricilere yönelik önizleme sürümü yayımlanan Android M, özellikle yazılımsal anlamda çok sayıda yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Keza tasarımsal anlamda da makyajlar mevcut.



Önemlilerden başlayarak tüm bu yenilikleri sizlerle paylaşıyoruz:



Uygulama İzinleri:

Android kullanıcılarının şimdiye kadar en büyük şikayeti hiç kuşkusuz gizliliğe yönelik endişeleri idi. İşte bu sürümle birlikte en nihayetinde Google bu soruna kalıcı bir çözüm getirdi. Şöyle ki, Android M ile birlikte artık tüm uygulama izinleri ana kategoriler altında toplanacak ve kullanıcılar bu kategoriler içerisinde yer alan alt başlıklar arasında seçim yapabilecekler. Örneğin kamera uygulaması için istenen alt izinlerden bazılarını seçip bazılarını seçmeyebileceğiz. Keza uygulamayı kurduktan sonra da dilediğimiz zaman verdiğimiz izni iptal etme hakkımız olacak. İzinler ise artık sadece bir kereliğine istenecek.



Uygulamaları Otomatik Yedekleme:

Android M ile birlikte artık sistem, yüklü uygulamaları otomatik olarak yedekleme/geri yükleme imkanı sunacak. Kullanıcılar Google hesaplarını silmedikleri sürece yedekleri kalacak. Her 24 saatte bir yedekleme yapılacak. Yedekleme telefon boştayken, şarjdayken yahut Wi-Fi ağına bağlı iken gerçekleşecek. Bu sayede cihazı değiştirdiğimizde yahut biçimlendirdiğimizde tüm uygulamalarımız kendiliğinden geri yüklenecek.



Enerji Tasarrufu:

Android M ile birlikte artık uyku modu eskisine kıyasla çok daha etkin bir hale gelecek. Yani cihaz belirli bir süre kullanılmadıktan sonra şimdiye kadar olduğundan daha derin bir uykuya geçecek ve sistem kaynakları daha verimli kullanılacak. Alarm ve öncelikli bildirimler hariç tüm uygulamaları uykuya alacak olan sistem bu sayede batarya performansını iki kata varan ölçüde iyileştirecek.



Dahili Parmak İzi Tarayıcısı:

Google'ın dahili parmak izi desteğine yönelik kendi API'sini yayımlamasıyla birlikte artık üreticilerden bağımsız tüm cihazlarda yazılımsal olarak parmak izi desteği yer alacak. Parmak izi tarayıcıları Android Pay NFC ödeme sistemi ile uyumlu olacak.



Geliştirilmiş Kelime Seçimi ve Menü Çubuğu:

Yeni sistemle beraber artık kullanıcılar dilerlerse kelimeler arasında


yahut da harften harfe atlayabilecekler. Android M çeşitli kolaylıklar getiriyor. Kes, kopyala, yapıştır gibi eylemlerin yer aldığı menü çubuğu ise yenilenen tasarımıyla hem daha anlaşılır hale gelecek hem de seçtiğimiz kısmı paylaşmak istersek en sık kullandığımız uygulamayı ve paylaşım yaptığımız kişileri otomatik olarak önümüze getirecek.



Ses Kontrol Tuşları:

Ses tuşları KitKat sürümü öncesinde olduğu gibi yine ayrık olarak sunulacak. Yani telefon sesi, alarm sesi, bildirim sesi ve medya sesini ayrı olarak denetleyebileceğiz.



Chrome:

Google'ın internet tarayıcısına yönelik iyileşmelerde bir diğer önemli yenilik. Yenilenen Chrome ile birlikte gelen Custom Tabs özelliği ile birlikte artık uyumlu uygulamalarda uygulama üzerinden internete erişim doğrudan Chrome tarayıcısı üzerinden gerçekleştirilecek. Örneğin Pinterest uygulamasını açtığımızda internete mini bir Chrome tarayıcısı üzerinden bağlanacağız. Bu pop-up formundaki tarayıcı sistemdeki asıl Chrome tarayıcısından farklı olarak tamamıyla kullandığımız uygulamanın tasarım çizgilerini taşıyacak olsa da, parola saklama/hatırlama, otomatik form doldurma ve sık kullanılanlar gibi Chrome özelliklerine de sahip olacak.



Bağlantılar:

Artık uygulama bağlantılarına tıkladığımız zaman sistem otomatik olarak linkin verildiği ana sitenin sunucularından doğrulama yapacak ve eğer güvenli olduğu doğrulanırsa bizi o siteye yönlendirecek.Tahmin edeceğimiz gibi zararlı yazılımların önlenmesi için büyük önem taşıyan bir özellik bu.



Daha Hızlı Şarj ve Veri Transferi:

Android M sürümüyle birlikte USB Type-C bağlantısı varsayılan bağlantı türü haline getirilecek. Bunun anlamı şarj süresinin kısalması ve veri transferinin hızlanması. Satışa sunulacak tüm cihazlarda kademeli olarak (yani üst segmentten giriş seviyesine doğru) USB Type-C bağlantısına yer verilecek.



Direct Share (Doğrudan Paylaşım):

Android M ile paylaşım seçeneklerine yönelik de iyileştirmelere sahip. Şöyle ki bundan sonra herhangi bir şeyi (uygulama, görüntü, mesaj vs.) karşıyla paylaşmak istediğimizde sistem paylaşım yapacağımız eyleme en yakın olan uygulamaları otomatik olarak belirleyecek. Keza sık paylaşım yaptığımız kişileri de öne alacak.





Diğer Önemli Yenilikler:

Android M, bu ana yeniliklerin yanısıra, yine önemli olarak nitelendirebileceğimiz pek çok yeni özelliğe de ev sahipliği yapıyor. Bunları da kısa kısa geçmekte fayda var:



Google Now'a yönelik iyileştirmeler, bütünleşik ses servisi, geliştirilmiş güvenilir yüz uyumluluğu, yeni yürütme zamanı izinleri, Google Başlatıcısı uygulama önerileri, 5GHz taşınabilir Wi-Fi Hotspot desteği, Hotspot 2.0 desteği, çiftli yazdırma, 7 yeni dil, iş profillerine yönelik veri kullanımı API'si, Bluetooth 4.2, birleştirilmiş uygulama ayarları görünümü, ileri al/geri al klavye kısayolları, kurumsal hesaplarda cihazı sıfırlamaya yönelik koruma, stylus desteği ve Wi-Fi ağlarını tararken daha düşük güç kullanımı.



Başta da belirttiğimiz gibi halihazırda geliştiricilere yönelik önizleme sürümü yayımlanan Android M, karşımıza ilk olarak bu yılın 3. çeyreğinde satışa sunulacak yeni Google Nexus modeli ile çıkacak ve akabinde ilk olarak diğer üreticilerin tepe seviye modelleri olmak üzere yavaş yavaş yaygınlık kazanacak.





#google
#android
#akıllı telefon
#android m
#android 6
٪d سنوات قبل