|

Avrupa Parlementosu'ndan 'katil robot' kararı

Avrupa Parlementosu otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını yasaklayan bir karar aldı. Silah sanayisinin yöneldiği katil robotlar için ilk somut adım olarak nitelendirilen karar bazı parlementerler tarafından eleştirildi. Elon Musk ve 116 bilim insanı da Birleşmiş Milletler'e katil robotların yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Mustafa Kalkan
13:29 - 13/09/2018 Perşembe
Güncelleme: 18:01 - 13/09/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Terminator filminden bir kare.
Terminator filminden bir kare.

Avrupa Parlementosu, katil robot olarak adlandırılan otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını yasaklayan bir karar aldı. Katil robotlarla ilgili karar hakkında iki karşıt görüş ortaya çıktı. Parlementerlerden bazıları bu kararın yapay zekanın gelişimini kısıtlayacağını, bazıları da bu tür silahlar AB dışındaki ülkelerde geliştirilirken diğer ülkelere izin verilmemesinin bir güvenlik sorunu çıkarabileceğini düşünüyor.

Elon Musk’ın da içinde bulunduğu 116 robot uzmanı Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazarak öldürme yeteneğine sahip robotların geliştirilmesinin ve kullanılmasının yasaklanmasını istedi. Uzmanların yazdığı mektupta bu robotların yeni bir silahlanma yarışı çıkarabileceği konusunda da uyarılar yer alıyordu.



Silah sanayi tamamen yapay zekanın kontrolünde hareket edebilen tanklar ve insansız hava araçlarına yöneliyor. Bu gelişmeler savaş alanlarında yeni bir devrimin başlayacağı anlamına geliyor. Örneğin yapay zeka tarafından kontrol edilen tanklar veya İHA’lar ne kadar doğru kararlar verebilecek sorusu akıllara geliyor.

  • Günümüzde tüm ordular hava, deniz, deniz altı ve karada kendi başına savaşabilen yapay zeka destekli silahlarını geliştiriyor ve sergiliyor.

ABD, Rusya, Güney Kore şimdiden kullanmaya başladı

Kalashnikov şirketi tarafından geliştirilen taarruz modülünde bilgisayar sistemine bağlı bir kamera ve makineli tüfek bulunuyor. Üretici şirketin açıkladığına göre bu silah insan kontrolü olmadan kendi hedeflerini belirleyebiliyor. Şirket bu sistemin hedefleri belirlemek ve vurma kararı alabilmek için sinir ağı teknolojileri kullandığını belirtiyor.

  • ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı olan DARPA, gözetleme amacıyla kullanılan bir İHA’ya gelişmiş yapay zeka yükleyerek bir köyün üzerinde uçuş testleri yaptı.


  • Samsung’un otonom ateş edebilen silahı SGR-A1, Kore Tarafsız Bölgesi’nin Güney Kore kısmı sınırına konuşlandırıldı.


  • BAE Systems, bir jet büyüklüğünde Taranis isimli İHA geliştirdi. BAE, aracın bir çok silahı uzak mesafelere taşıyabileceğini ve tamamen otonom olacağını söylüyor.

Öğrenebilen bilgisayarlar alıştığımız şekilde önceden verilmiş görevleri yerine getirmek yerine daha önceki tecrübelerinden öğrenerek hareket ediyor ve daha önce karşılaşmadığı durumlara adapte olabilecek şekilde tasarlanıyor. AB Parlementosu da,

‘makinelerin bu kararları verme yeteneği ne kadar doğru?

’ sorusundan yola çıkarak kısıtlama kararı aldı.

#Teknoloji
#yapay zeka
6 yıl önce