|

Japonya'da bir ilk: Sharp satıldı!

Japonya tarihinde ilk defa büyük ölçekli bir elektronik şirketi yabancı menşeli bir firmaya satıldı.

Yeni Şafak ve
20:52 - 30/03/2016 الأربعاء
Güncelleme: 20:53 - 30/03/2016 الأربعاء
Yeni Şafak

Hatırlarsak bundan iki gün önce Foxconn ile Sharp arasındaki satın alım anlaşmasının imzalanmak üzerine olduğu haberini paylaşmıştık sizlerle:





İşte beklendiği üzere bugün itibarı ile Sharp'ı artık Foxconn şemsiyesi altına sokan imzalar atıldı.

aktardığı habere göre, 3.5 milyar dolar karşılığında gerçekleşen anlaşmayla birlikte Foxconn Sharp'ın %66'sının, yani diğer bir deyişle üçte ikisinin, sahibi oldu. 2017 Temmuz itibarı ile ise payı %72'ye yükselecek. Sharp'a hisse başı ödenen ücret ise 88 yen ($0,79) olarak açıklandı.



Bildiğimiz gibi en başta telaffuz edilen rakam 6.2 milyar dolar idi fakat Sharp'ın durumunun giderek kötüleşmesi ve borçlarının son ödeme zamanının gelmesi gibi sebepler neticesinde fiyat kırmak durumu hasıl olunca nihai tutarı neredeyse yarıya kadar düşürdü Foxconn.



Her iki firma da 2 Nisan'da düzenleyecekleri basın toplantısı ile resmi bilgilendirmeyi gerçekleştirecekler.



Bu arada anlaşmanın dikkat çeken bir diğer ayrıntısı ise, Sharp'ın dış menşeli bir firmaya satılan ilk büyük Japon elektronik firması oluşu. Foxconn bildiğimiz üzere Tayvan menşeli bir OEM firması. Gerçi OEM firması deyip geçmememiz gerek çünkü dünyanın bir numaralı taşeron firması. iPhone'ların montajını da kendileri yapıyor bu arada.



İşte bu anlaşmayla birlikte şimdiye kadar işin üretim kısmından uzak kalan Foxconn, Sharp'ın alınmasıyla birlikte, başta paneller olmak üzere dikey bütünleşmeye terfi edecek yani hem üretici hem de dağıtıcı şirket konumuna yükselecek.



Konuya ilişkin ince ayrıntılara aşağıdaki haberimizden erişebilirsiniz:









#sharp
#foxconn
٪d سنوات قبل