Türkiye'ye yıllarca ambargo uygulayan Kanada'dan iş birliği çağrısı: Başbakan Mark Carney Türkiye'ye savunma sanayi konusunda çağrı yaptı

15:536/02/2026, Cuma
Diğer

Kanada Başbakanı Mark Carney, Vaughan’da düzenlenen basın toplantısında dikkat çeken ifadeler kullandı. Konuşması canlı yayınlanan Carney, Türkiye’nin NATO kapsamında Kanada için “hayati bir müttefik” olduğunu belirtti. Mark Carney, Vaughan’da düzenlediği ve canlı yayınlanan basın toplantısında Türkiye ile ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu. Carney, Türkiye’nin NATO kapsamında Kanada için “hayati bir ortak” olduğunu vurgulayarak iki ülke arasında yeni iş birliği alanlarına işaret etti.

Türkiye’nin stratejik konumuna dikkat çeken Carney,
“Türkiye, NATO’da hayati bir ortak. Dünyanın son derece önemli ve zaman zaman zorlu bir bölgesinde vazgeçilmez bir müttefik”
ifadelerini kullandı.

TİCARET VE SANAYİDE YENİ DÖNEM MESAJI

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilebileceğini belirten Carney, ticaret ve sanayi alanlarında ciddi bir potansiyel bulunduğunu söyledi. “Bu alanda muazzam fırsatlar var. Türkiye ile ticari ilişkilerimizi geliştirebileceğimiz birçok başlık bulunuyor” diyen Carney, geçen yıl eylül ayında New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuları ele aldıklarını ve görüşmelerin süreceğini aktardı.

SAVUNMA VE NÜKLEER ALANDA İŞ BİRLİĞİ VURGUSU

Carney, iş birliğinin yalnızca ticaretle sınırlı kalmayabileceğini belirterek savunma ve nükleer enerji alanlarını da gündeme getirdi. Türkiye’nin küresel ölçekte üretim gücüne sahip ülkeler arasında yer aldığını ifade eden Kanada Başbakanı, “Türkiye, ileri üretim dahil olmak üzere dünya genelinde imalatın liderlerinden biri. Şüphesiz birlikte çalışabileceğimiz alanlar var” dedi.

TÜRKİYE’YE SAVUNMA SANAYİ ÜRÜNLERİNDE AMBARGO UYGULANMIŞTI

Kanada hükümeti, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarına yönelik 27 Eylül 2020'de başlatılan ve 44 gün süren İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan’ın yanında yer almasından dolayı Türkiye'ye silah ambargosu uygulamıştı. Kanada, Ermeni mevzilerine karşı kullanılan Türk insansız hava araçlarında Kanada teknolojisi kullanıldığını ileri sürerek, Ekim 2020’de Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ihracatına ambargo koymuştu. Ottowa yönetimi, ilk ambargosunu, Türkiye'nin 2019'da Suriye'ye yönelik askeri harekatına yanıt olarak başlatmış ancak taraflar arasındaki üst düzey görüşmeler sonucunda Haziran 2020'de bu kararından geri adım atmıştı.

#Kanada
#Türkiye
#Ambargo
#Savunma Sanayii
#NATO
#Mark Carney