|
Premier Lig"de bir Galli

İngiltere''de Premier Lig''de oynamak için savaş veren bir Galler takımı. Garip bir durum. Galler''in kendi ligi olmasına karşın, 1920''li yıllardan beri İngiltere Ligi''nde mücade eden, 1927 yılında Arsenal''ı 1-0 yenerek Federasyon Kupası''nı kazanan bir takım Cardiff City. Beşiktaş''ı bir dönem çalıştıran John Toshack''ın da futbola başladığı kulüp.

İngiliz Ligi''ne Swansea City''le birlikte dahil olan Cardiff City, şu anda Coca Cola Championship''te zirve için mücade ediyor. Bu sezon şampiyon olması halinde Premier Lig''de oynayan ilk Galler takımı olarak tarihe geçecek. İngiltere Birinci Ligi''nde yer alan Swansea da Championship''e çıkmak için yoğun bir çaba sarfediyor. İngiliz Ligi''nde başka Galler takımı yok mu? Var... İngiltere İkinci Ligi''nde kümede kalma savaşı veren Wrexham... İşte bu üç takım İngiltere Ligi''nde Galler''i temsil ediyor.

Şimdi nasıl oluyor da Galler takımları İngiltere''de oynayabiliryor? Bu öncelikle İngiltere Futbol Federasyonu''nun tercihiyle ilgili bir durum. Her takım bu liglere alınmıyor. Mesela İngiltere Futbol Federasyonu, İskoçya''da büyük başarılara imza atan Celtic ve Glasgow Rangers''a da kendi liglerine dahil olmalarıyla ilgili bir öneri yapmıştı. Ancak bu takımlara Premier Lig''de oynama şansı tanımadılar. “Önce sizleri Coca Cola''ya alırız, sonrasında şampiyon olursanız Premier Lig''e çıkarsınız” denildi. İskoçya Ligi''nin çok zayıf olmasından şikayet eden ve senelerce şampiyonluğun iki takım arasında paylaşılmasına karşın, Avrupa''da alınan başarısızlıklarda ligin kalitesiz olmasından kaynaklandığı konusunda hayıflanan her iki kulüp de aslında Premier Lig''de oynamak için can atıyor. Böylece hem daha güçlü rakiplerle oynayacakları için Avrupa''da daha başarılı olmak, hem gelirlerini yükseltmek hem de daha fazla gündemde olmak istiyorlar. Ancak şu an için bir alt ligde oynamaya yanaşmıyorlar.

İngiltere Lig ve İskoçya Ligi''nin yayın hakkına sahip olan Sky televizyonu, İskoçya Futbol Federasyonu''na baskı yaparak, “Eğer bu iki takım İngiltere''yi tercih ederse, İskoçya Ligi''nin bir cazibesi kalmayacağı için maçları yayınlamam” tehdidini savurdu. İskoçya Federasyonu hem Celtic''in hem de Rangers''ın liglerini terk etmemeleri için zaten kayırma yapıyor.

Şimdi yeniden Cardiff''e dönelim. G.Saray''ın Leeds United''la oynadığı dönemde kulübün başkanlığını yapan Peter Ridsdale, iki yıl önce bu takımı satın aldı ve Cardiff''i Premier Lig''e taşımak için büyük bir para harcadı. Wembley Stadı''nın yeniden inşa edilmesi sırasında Federasyon ve Lig Kupaları finallerinin oynandığı Millenium Stadı''nın Cardiff''te bulunması nedeniyle bu şehir zaten gündemdeydi ancak Premier Lig''e girmesiyle birlikte çok daha büyük bir popülerite kazanacak.

Keşke biz de de Kuzey Kıbrıs''tan bir takım Türkiye Süper Ligi''ne girseydi. Böyle bir durum olsaydı, futbolda büyük bir çıkış yapamayan Kuzey Kıbrıs''a yeni bir hava gelecek ve oradaki futbolseverler de büyük takımları izleme şansı bulacaktı. Mevcut şartlar belki onların bizim lige katılmasına izin vermiyor. Büyük bir heyecanı yaşamak üzere olan İngiltere ve Galler gibi Türkiye ve Kuzey Kıbrıs''ın da aynı keyfi tatması acaba nasıl olurdu?

17 yıl önce
Premier Lig"de bir Galli
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset