|
Erdoğan’ın vicdan koridoru!

Muhalefet lideri masaya vuradururken, depremzedeleri kapıya koyarken, devlet adamlığı bilinciyle Türkiye’nin ve dünyanın ihtiyaçlarını gidermekte kararlı bir gönül adamı seçim çalışmalarına aldırış etmeden çalışıyordu; Erdoğan.

Mekik diplomasisinden öte karşılıklı güvene dayalı, liderler arası muhabbetle pekişen bir ilişki sonunda daha bir hafta evveline kadar tüm dünyayı endişeye sevk eden anlaşmanın süre uzatımı Erdoğan arabuluculuğunda gerçekleşti.

Tahıl koridoru neden bu kadar önemli?
Ukrayna ve Rusya, dünya buğday ihtiyacının üçte birini karşılayan çok önemli iki tahıl üreticisi ve ihracatçısı ülkedir.
2017-2021 yılları ülkelere göre dünya buğday ihracatı sıralamasında Rusya 1., Ukrayna ise 5. sıradadır. Benzer şekilde bu iki ülke; mısır, arpa ve ay çekirdeği gibi diğer tarım ürünleri üretimi ve ihracatında da dünya pazarları açısından fiyat etkisi yüksek üretici ülkelerdendir.
Bunlara ek olarak Rusya, gübre üretimi ve ihracatı açısından uluslararası pazarlar için oldukça önemli bir ülkedir.

24 Şubat 2022 Perşembe günü Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasında başlayan savaş koşulları uluslararası pazarlarda tahıl fiyatlarında ciddi artışlar meydana getirirken gıda güvenliğini de yoğun şekilde tehdit etmiştir. Örneğin, Sudan buğday ithalatının tamamını, Mısır ise yüzde 80’ini Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştiriyor.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 28,9 milyon ton tahıl uluslararası pazarlara ulaştırıldı.

Zengin Avrupa Birliği’nin bile gözü tahıl koridorunda, Erdoğan’da!
AB ülkeleri, ABD güdümünde, ABD’nin gönlünü alma çabasıyla, Rusya’ya yaptırımlar uygulama yarışındayken diğer taraftan zenginliklerine karşı enerji ile beraber tahıl sorunu ile baş etmeye çalışıyor.

Zira geçen dönemde tahıl sevkiyatının sadece yüzde 11’i Afrika ülkelerine gerçekleştirildi. Sevkiyattan en çok AB ülkeleri faydalandı. Örneğin anlaşma yapıldıktan sonra Afrika ülkelerine yapılan buğday sevkiyatı savaş öncesi buğday ihracatının yüzde 20›si kadardır. Bununla birlikte AB ülkelerine yapılan buğday ihracatı anlaşmayla 14 kat arttı.

Düşük gelirli ülkelerin tahıl sevkiyatından beklenildiği kadar faydalanamamasında en önemli etken, bu ülkelerin para birimlerinin ABD doları karşısında uğradığı değer kaybı neticesinde gerçekleşen satın alma gücündeki düşüştür.

Tahıl Koridoru Ukrayna’ya insani yardımdır.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın uzatılması sadece üretilen ürünlerin uluslararası pazarlara ulaşmasını sağlamıyor, ayrıca Ukrayna’daki çiftçilerin tarımsal üretimlerini dış pazarlara ulaştıramaması nedeniyle oluşacak gelir kayıplarını ortadan kaldırıyor. Ukraynalı halkın parasal sıkıntılarının önüne geçen bu anlaşma savaşta sıkıntı çeken hane halkını müspet yönde doğrudan etkileyecektir.

Ürünleri satılmadığı için finansal zorluk çeken Ukraynalı çiftçiler, anlaşmanın uzatılmamasıyla birlikte yeni ekim yapmaktan vazgeçebilir hatta tarımsal üretimden gelir sağlayamadıkları için tarımsal üretimi tamamen bırakıp göç edebilirlerdi. Bu durum da dünya gıda güvenliğini hem kısa hem de uzun vadede ciddi bir tehlikeye sokabilirdi.

Erdoğan diplomasisinin çok yönlü ve tüm tarafların menfaatlerini gözetmek üzerine kurulu olduğunu çok defa gördük. Tahıl koridoru bunlara son örnektir.

Merkeze sadece Türkiye’yi değil, vicdanını koyan Erdoğan Ortadoğu’da, Afrika’da, Asya’da, Güney Amerika’da hep doğrunun, mazlumun yanında duran tavrından emperyalist devletlerin şimşeklerini üzerine çekme pahasına ödün vermedi.

Yurtdışına gittiğimizde karşılaştığımız Erdoğan hayranlığı işte bu gönülden gelen, akıl süzgecinden geçirilmiş dik duruştan kaynaklanmaktadır. Gören gözler için manzara çok açık…

#Seçim
#Ekonomi
#Tahıl Koridoru
#Recep Tayyip Erdoğan
#Mehmet Akif Soysal
1 yıl önce
Erdoğan’ın vicdan koridoru!
X’e kısıtlama an meselesi
Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek
Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti
Bir bu eksikti...
IBAN veren esnafın katli vacip mi?