Okullar kapalı kurslar açık

04:0017/12/2020, Perşembe
G: 17/12/2020, Perşembe
Turgay Polat

Pandemi sürecinde eğitim en fazla tartıştığımız başlıklardan birisi oldu. Tüm dünyada da aynı şekilde eğitim ve okullar çok tartışıldı. Açan ülkeler, kapatan ülkeler, yüz yüze eğitim derken pandeminin boyutları büyüyünce ülkeler haklı olarak okulları uzaktan eğitime aldı. Türkiye’de bu süreçte tüm özel ve kamu okullarında uzaktan eğitim kararı aldı. Tüm okullar, kurslar uzaktan eğitim yapacak dendi. Ama gelin görün ki İstanbul’un göbeğinde bile yüz yüze eğitime devam eden kurslar(dershaneler) var.

Pandemi sürecinde eğitim en fazla tartıştığımız başlıklardan birisi oldu. Tüm dünyada da aynı şekilde eğitim ve okullar çok tartışıldı. Açan ülkeler, kapatan ülkeler, yüz yüze eğitim derken pandeminin boyutları büyüyünce ülkeler haklı olarak okulları uzaktan eğitime aldı. Türkiye’de bu süreçte tüm özel ve kamu okullarında uzaktan eğitim kararı aldı. Tüm okullar, kurslar uzaktan eğitim yapacak dendi. Ama gelin görün ki İstanbul’un göbeğinde bile yüz yüze eğitime devam eden kurslar(dershaneler) var. Çocuklar bu kurslarda yüz yüze derslere devam ediyor. Bu konuda ne yapıldığı ve neden yapılmadığı da benim merak konum. Koskoca kampüsler, okullar karara uyarken MEB onaylı bu kurslar bu cesareti nereden buluyor gerçekten merak ediyorum. Üstelik yüz yüze eğitim yaptıklarını da hiç saklamıyorlar. İnsan gerçekten hayret ediyor diye bir söz var ya tam burada devreye giriyor.

Bundan çok değil 4-5 yıl önce hükümetin dershaneleri kapatma kararı alması sürecinde yıllarını eğitime adamış o zamanki dershanelerin kurucuları “eğer bu ülke için iyi olacaksa” dediler ve hükümetin kararını uyguladılar. MEB bu süreçte dershanelere dönüşüm adı altında bir sürecin sözünü verdi. Dershanelerin adını “temel liseler” olarak teyit ederek kendilerine okula dönüşmek üzere 2019 Eylül ayına kadar süre tanıdı. Bu süreçte dönüşüm adına eski dershane sahipleri çalıştılar ve ciddi bir oranda okula dönüşmeyi başardılar. Kısacası bu ülke bir süreç yaşadı ve bu süreçten en fazla etkilenen eğitimciler çok çaba gösterip ciddi oranda hükümete destek oldular. Peki, dershaneler kapatılınca sınavlara hazırlık sorunu çözülecek mi? ya da bu süreçte ne olacak diye çok konuşuldu. Dört yılın sonunda ne mi oldu; önce 3 ders kursları açıldı, sonra tek derse dönüştürüldü. Sonuçta bu süreç bittiğinde, kontrollü ve okul gibi işleyen sistem gitti yerine büyük çoğunluğu “kaçak” ve “kontrolsüz” kurumlar ortaya çıktı. İlginç olanı MEB’in il ve ilçe teşkilatları bu merdiven altı oluşumlarla pek de mücadele etmedi. Ayrıca merdiven altı bu kaçak, kontrolsüz yapılarla ilgili bir istatistikte elimizde yok ve tabi bu durumda da bunlarla nasıl mücadele edilecek? Bu da belli değil. Sadece benim oturduğum bölgede beş tane başka isim altında kurulmuş kaçak kurum var. Bilgisayar kursu diyen mi dersiniz, çocuk eğitim ve dinlenme merkezi mi dersiniz, bu kurumlar üstelik bu isimler altında LGS, YKS kursu yaptığını da saklamıyorlar broşür dağıtıyorlar, pankart asıyorlar, ilan veriyorlar. Bu kurumlar çatır çatır kayıt alıyorlar, üstelik buralarda ciddi oranda devlet okullarında çalışan öğretmenler çalışıyor ve de onlar kendi okul öğrencilerine baskı yaparak buralara çekiyor çocukları.

Şimdi soruyorum sayın MEB yetkilileri; okullara kapan diyorsunuz kapanıyorlar, uzaktan diyorsunuz yapıyorlar, onları denetlemek için ekim kasım ayında her gün kapılarına müfettiş gönderdiniz başlarını eğip ne dediyseniz yaptılar. Şimdi gösterdiğiniz o mücadeleci tavrı sizin her kararınıza eksiksiz uyan kurumları korumak içinde gösterecek misiniz? Bu çoğu kuralsız kurulan ve işleyen, boşluktan faydalanıp faaliyet gösteren kurumlara karşı da kullanacak mısınız? Bu kurumlar pandemi döneminde böyle fütursuzca davranmaya, elini kolunu sallayarak ders yapmaya devam edecekler mi?

Şimdi yapmanız gereken hem halkın sağlığı için hem kamu huzuru ve uyumu için, hem de hak ve adalet için ilinizde ilçenizde beldenizde bu tür işler yapan yerleri bulup gerekli işlemleri yapma zamanıdır. Aksi halde kanunlara kurallara ve toplum sağlığına saygı gösterip bu dönemde büyük zararlara rağmen alınan her karara uyan kurumlara haksızlık olmaz mı?

Umarım bu durum bir ihmaldir. Aksi halde bu kadar hassas dönemde büyük bir sorun var demektir.

#Pandemi