|
Okulların açılması o kadar basit mi?

Covid-19 pandemisini kontrol altına almak için alınan önlemler, dünyanın hemen her yerinde okulların kapatılmasını ve evden eğitimi zorunlu kıldı. Ülkeler teknolojik imkanlar dahilinde eğitimin aksamaması için salgının başlarında internet, radyo yayınları ve televizyon aracılığıyla öğrencilere ulaşmaya çalışıyor. Yeni dönemle birlikte bazı ülkeler okulları yeniden yüz yüze eğitime açmaya başladı ki birisi de biziz. Ancak okulların bu kadar uzun süre kapalı kalmasının çocuklara olumsuz etkileri de oldu.

Öncelikle yüz yüze eğitime ara verilmesi çocuklarda öğrenme kaybına yol açtı. Okuldan uzun süre ayrı kalınması, çocukların bilişsel yeteneklerini olumsuz etkiliyor. Uzaktan eğitim herkesi aynı şekilde tatmin etmedi. Covid-19 salgınında ortaya çıkan öğrenme kayıpları ve diğer olumsuz etkilerden en çok dezavantajlı grupların çocukları etkileniyor. Özellikle uzaktan öğrenme için teknolojik imkanlara sahip olmayan çocuklar için olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu krizle beraber farklı gelir gruplarındaki ailelerin çocukları arasındaki uçurum da açılıyor. Bunun yanında çocuklar okulun imkanlarından da mahrum bırakıldı. Okulun sosyal yönlerine de ihtiyaç duyuyorlar. Okulların uzun süre kapalı kalması çocukların sosyal ve duygusal becerilerinin gelişimine de ciddi zarar verecek.

Birleşmiş Milletler, UNICEF, UNESCO ve Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütü (OECD) gibi uluslararası kuruluşlar salgının başlarında uzaktan sürdürülmeye çalışılan eğitim koşullarındaki sorunlara dair raporlar yayınladı ve ülkelere çağrılarda bulundu. UNESCO’nun verilerine göre Covid-19 salgını dünyada 190’dan fazla ülkede 1,6 milyardan fazla çocuğun eğitimini etkiledi. Bu sayı dünyadaki çocukların yüzde 90’ını ifade ediyor. Save The Children tarafından yayınlanan rapora göre salgından dolayı 10 milyona yakın çocuğun okulu bırakma riski var. Burada en büyük risk taşıyan ülkelerden birisi maalesef ülkemiz Türkiye, 2018 AB istatistik ofisi raporuna göre ülkemizde eğitime başlayan her 3 çocuktan birisi okulu terk ediyor. Ayrıca koronavirüs salgınından önce 258 milyon çocuk okuldan uzaktı. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve UNICEF’e göre Covid-19 krizinin sonucu olarak milyonlarca çocuk, çocuk işçiliğine itilme riskiyle karşı karşıya. Okullar, özellikle yoksul bölgelerde eğitim dışında birçok işlevi yerine getiriyor. Çocuklar için okullarda güvenli bir ortam, sosyalleşme alanı gibi birçok imkân sağlanıyor.

2020 Küresel Eğitim İzleme Raporuna göre de salgın sırasında öğrenme sürekliliğini sürdürmede dışlanma eğilimlerinin kötü boyutlara geldiği belirtiliyor. Raporda bu dönemde oluşan sorunları ve öğrenme kayb ile mücadele için ülkelerin yüzde 17’sinin daha fazla öğretmen istihdamı, yüzde 22’sinin ders süresini artırması, yüzde 68’sinin ise okullara geri dönüldüğünde uyum ve telafi programı yapması gerektiği belirtilmiş.

Uluslararası kuruluşlar tüm dünyada okulların yeniden açılmasından yana. Bu nedenle okulların yeniden güvenle açılması için ülkeler ve eğitim kurumları için rehberler yayınladı. BM ise hükümetlerin eğitim harcamalarına öncelik vererek öğrenme krizinin aşılması için yeni yollar ve çözümler bulmaları gerektiğini söylüyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de hükümetlere ve bağışçılara tüm çocukları önceleme çağrısında bulunmuştu. Uzaktan eğitimin güçlendirilmesi ve okulların yeniden açılması için hükümetlere destek sağlayacak Küresel Eğitim Koalisyonu da kuruldu. UNICEF, UNESCO Uluslararası Eğitim Planlama Enstitüsü, Dünya Gıda Programı ve Dünya Bankası, ulusal ve yerel yetkililer için okula geri dönüşün sağlanması için öneriler içeren Okulları Yeniden Açma Çerçevesi adında kılavuz da yayınladı. Amaç okulların yeniden sağlıklı ve güvenle açılmasını sağlamak.

Şimdi bütün dünyada olduğu gibi bizde de okulların açılması adına çalışmalar yapılıyor. Zaten köy okullarından başlanarak açılmaya başladı. Ancak şunu unutmamamız gerekiyor; önemli olan okulların kapalı kaldığı dönemin hasarını doğru tespit edip bu hasarı en aza indirmeye yönelik çalışma yapmaktır. Unutmayalım kaldığımız yerden devam etmiyoruz.

#Okul
3 yıl önce
Okulların açılması o kadar basit mi?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset