|

İran ile ticarette hedef 21 milyar dolar

İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Trabzon Şubesi'ni ziyaret ederek, Şube Başkanı Ahmet Sarı ile bir süre görüştü. Rafi, Türkiye ile ticaret hacmini 2011 yılına kadar 21 milyar dolara çıkarmak için çalıştıklarını söyledi.

Metin Kurt
00:00 - 30/07/2008 Çarşamba
Güncelleme: 18:03 - 30/07/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
İran ile ticarette hedef 21 milyar dolar
İran ile ticarette hedef 21 milyar dolar

İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi'ni ziyaret etti. İran'ın Trabzon Başkonsolosu Muhammed Rafi, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Trabzon Şubesi'ni ziyaret ederek, Şube Başkanı Ahmet Sarı ile bir süre görüştü. Rafi ve Sarı İrnala Türkiye arasındaki ticaret hacmini 21 milyar dolara çıkarmak için çapa sarfedeceklerini söyledi.

Trabzon'un İran için her zaman önemli bir kent olduğunu dile getiren Rafi, Trabzon'un tarihi İpek Yolu üzerinde önemli bir konumda olduğunu söyledi. Rafi, İran'dan kısa bir yol kat edilerek Trabzon'a ulaşıldığını ve aynı şekilde Avrupa'dan da Trabzon üzerinden daha erken İran'a ulaşılabildiğini ifade ederek "Ulaşımda yaşanan bu kolaylığın, Türkiye ve Trabzon tüccarı ile İran arasında yakın ilişkiler ortaya çıkaracaktır. İran ile Türkiye arasında yapılan ve Trabzon kanalıyla gerçekleştirilen iktisadi ve ticari ilişkiler, uzun yıllardır sürmüş, hiçbir zaman kesintiye uğramamıştır. Son dönemlerde İran'ın üst düzey yetkilileri, 11 yıldır kefil yoluyla idare edilen başkonsolosluğumuza yaptıkları atamayla, Trabzon tekrar faal bir duruma geçmiştir' dedi.

İran ile Türkiye arasında son yıllarda yaşanan ticari ilişkilerin göz alıcı şekilde arttığına dikkati çeken Rafi, 'İki ülke arasındaki iktisadi ilişkilerin mali boyutu, 2002 yılında sadece 500 milyon dolardı. 2007 yılı sonunda ise bu rakam 8 milyar dolara ulaştı yani 16 katı oldu. Bu süreç aynen devam etmektedir. İki tarafın öngörüsüne göre bu rakam yıl sonunda 12 milyar dolara ulaşacaktır. 2011 yılına kadar ticari münasebetlerin yılda 21 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor' diye konuştu.


EN GÜÇLÜ İKİ İMPARATORLUĞUN VARİSLERİYİZ

MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı ise, Türkiye ile İran'ın, bölgenin en güçlü iki imparatorluğunun varisleri olduğunu ifade ederek, tarihi İpek Yolunun ördüğü ağın, bugün de devam ettiğini söyledi. Sarı, MÜSİAD olarak tarihi İpek Yolu'nu, '21. yüzyılın İpek Yolu'na' dönüştürmek için bir çağrıda bulunduklarını ifade ederek şunları söyledi: 'Bunu sağlayacak olan, GAP'ı Trabzon'a bağlayacak demir yoludur. İran'ın GAP'a bağlanan demir yolu ve GAP'ın Trabzon'a bağlanan demir yoluyla, 2011 yılında hedeflenen 21 milyar dolarlık karşılıklı ticaret alış verişi sanıyorum daha da katlanacaktır ve gerçekten çağdaş tarihi İpek Yolu, yeniden hayata dönecektir. Biz MÜSİAD olarak ticari birikim ve kuruluşlarımızla her zaman İran ile ticaret yapmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ulaşım sıkıntısı ortadan kalktığı zaman bu ticaretin artacağına inanıyoruz.'

resimaltı

Görüşmenin ardından MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Ahmet Sarı, Muhammet Rafii'ye yörenin simgelerinden bir serender hediye ederken, Rafii de işlemeli bir el sanatı plaketi Sarı'ya takdim etti.





16 yıl önce