|

Van 400 yıldır barış sınırı

'Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmak için Van'a gelen İran'ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, İran ile Türkiye arasındaki sınırın 400 yıldır barış sınırı olduğunu söyledi.

Adnan Gül
00:00 - 7/12/2009 Pazartesi
Güncelleme: 17:45 - 7/12/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Van 400 yıldır barış sınırı
Van 400 yıldır barış sınırı

Van'da yapılacak olan 'Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmak üzere AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu ile birlikte uçakla Ankara'dan Van'a gelen İran Ankara Büyükelçisi Bahman Hosseinpour, Ferit Melen Havaalanı'nda Vali Münir Karaloğlu, Yardımcısı Ömer Özcan, İl Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert tarafından karşılandı. Valiliğe geçen Büyükelçi Hosseinpour, ilk olarak Valilik şeref defterini imzaladı. Vali Karaloğlu'nun makamında gazetecilere açıklamada bulunan Büyükelçi Hosseinpour, İran ile Türkiye arasındaki sınırın 400 yıldır barış sınırı olduğunu hatırlattı. Bunun, dünyada eşi görülmemiş bir olay olduğunu dile getiren Hosseinpour, bu rakamın, birçok ülkenin ortaya çıkışından bile fazla bir süre olduğunu söyledi. Bu durumun İran ile Türkiye arasındaki iyi ilişkileri gösteren bir örnek olduğunu ifade eden Büyükelçi Hosseinpour, iki ülke olarak bu iyi ilişkileri dünyaya örnek göstermek gerektiğini kaydetti. Türkiye ile İran arasında yapılacak olan toplantının önemine de değinen Hosseinpour, "Sınır illeri birtakım kapasitelere sahipler, biz bunları aktif hale getirirsek diğer alanları da etkiler. 30 yıl sonraki ilişkilere bakarsak bu toplantı eşsizdir. Geçmişte bu tür toplantılar olmuyordu. Şimdi bu toplantıların yapılması sınır vilayetlerinin sorumluluk yüklenmelerinden kaynaklanıyor. Bu vilayetler iki ülke arasında öncü bir rol üstlenebilirler." dedi.


KARALOĞLU: PROBLEMLERİ KONUŞACAĞIZ

Van'ın şehir olarak İran ile 285 km kara sınırı olmasına rağmen hala transit taşımacılık yapılabilen bir sınır kapısının olmadığını anımsatan Vali Karaloğlu, yine ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmayışını kabul etmediklerini söyledi. Karaloğlu, "Hem sınır illerimizin valileri hem de esnaf ve tüccarı, sanayi ve ticaret odalarının başkanları hem de başkentlerimizden yetkililerle yarın var olan problemlerimizi konuşacağız. İyi ilişkileri daha da geliştirmek için çalışmalar yapacağız. Özellikle iki ülkenin tüccarın sorunlarını dinleyerek, aynı masanın etrafında toplanan yetkililer olarak bunlara çözüm bulacağız" şeklinde konuştu.

Vali Münir Karaloğlu, konuğu Büyükelçi Bahman Hosseinpour'a ziyaretinin anısına üzerinde Urartu mimarisinin motiflerinin işlendiği altın kaplamalı cam vazo hediye etti.




14 yıl önce