|

Kırgızistanlı profesör Nazaraliev etkili alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavi etme metodunu buldu.

Profesör Cenişbek Nazaraliev şaşırtmaya alışkın.

Yeni Şafak ve
10:41 - 2/05/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:29 - 3/05/2018 Perşembe
Diğer
görsel
görsel

Biz söz vermiyoruz, biz şans veriyoruz! Kırgızistanlı profesör Nazaraliev etkili alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavi etme metodunu buldu.

Profesör Cenişbek Nazaraliev şaşırtmaya alışkın. 1980’lerden beri tıbbi pratiğinin başlangıcından itibaren bağımlılık alanında önemli keşifler yaptı, kendi kliniğinin uluslararası alanda tanınmasını sağladı ve batılı uzmanların görüşlerinin aksine alkol ve uyuşturucu bağımlılığın tedavi edilebileceğini iddia etti. Nazaraliev profesyonel organizasyonlardaki meslektaşlar, bilimsel merkez ve enstitüleri şaşırtıyordu, ama en önemlisi, hasta ve ailelerini şaşırtıyor. Ancak, 2014 yılında profesörü şaşırttılar. Ama her şey hakkında sırayla.

Doktor Hayat

İlk kez psikiyatrist ve narkolog Nazaraliev’in ismi 1989 yılında duyuldu. Sovyetler Birliği’nde genç ve uygulayıcı bilim adamı memleketindeki ciddi bir seviyeye ulaşan alkol bağımlılığı sorununun çözümünü buldu. Baskı sayısı 1,2 milyon, ülke çapında ana gazetesi olarak sayılan ’’ Moskovskiy Komsomolets’’ adlı gazetede ’’Zmielov’’ adlı makalede Kırgızistanlı doktorun alkol bağımlılar nasıl tedavi ettiği yazıldı.

Tedavi yöntemi daha sonra Nazaraliev yöntemi olarak adlandırıldı ve yöntem 1950, 1960’ları amerikan ve avrupalı paikiyatristlerin çalışmaları üzerinden kuruldu.O zamanlarda batı psikiyatrisi farmakolojiye yöneldi, ama Nazaraliev psikiyatrinin ’’altın çağı’’ uygulamalarını geliştirmeye devam etti. Aynı yıl, 1989 yılında, Merkezi Kolinolitik Blokajı olarak adlandırılan metodun önemli prosedürüne patent aldı. Prosedürün temel şöyle: hasta derin farmakolojik bir uykuya alınır ve bu sırada beyin içindeki dürtüler düzeltilir. Bir saatlik süren üç-beş seansla şiddetli alkol ve uyuşturucu kullanma istek ortadan kaldırılır. Prosedürün yüzde yüz etkisi için hastalar kendi aralarında profesör Nazaraliev’i ’’Doktor Hayat’’ diye adlandırdılar.

Tedavi yöntemi için iki milyon

Nazaraliev yöntemi SSCB’deki ünü o kadar genişti ki, 1991 yılında doktor Avrasya bölgesindeki en büyük özel tedavi ve rehabilitasyon merkezini - Nazaraliev Sağlık Merkezi’ni (NSM) açtı. 27 senelik çalışma süresi içinde Nazaraliev Sağlık Merkezi’nde 17 binden fazla hasta tedavi gördü. Dünya Ruh Sağlığı Örgütü , cezalandırıcı niteliği nedeni üzünden SSCB’deki psikiyatri ve narkolojiye karşı çok olumsuz bir tutumu sergilemelerine rağmen, Nazaraliev Sağlık Merkezi’ni ilk tanıyan örgüt oldu.Nazaraliev Sağlık Merkezi, kendi coğrafyasında bu kadar saygın ve profesyonel organizasyon tarafından tanınılan ilk klinik oldu. Sonra Nazaraliev yöntemi ABD Ulusal Uyuşturucu Bağımlılığı Araştırma Enstitüsü’nde (NİDA) kapalı bir şekilde sunuldu. ABD hükümeti benzersiz tıbbi teknolojiyi 2 milyon dolar olarak değerlendirdi. Ancak profesör Nazaraliev’in telif hakkı satmaya niyeti yoktu.

1990’larda profesör dünyayı dolaştı ve farklı kültürlerin uyuşturucu bağımlılığı ile olumlu mücadele tecrübelerini araştırdı. Toplamda 45 ülkenin olumlu deneyimini araştırdı ve her ülkede yüksek bir seviyeli buluşmaları gerçekleştirdi. XXI. yüzyılın başlangıcında meslektaşlarını geride bırakarak proseför tedavi yöntemine beden ve ruhu iyileştiren Mincrafting (ingilizceden – ’’ aklın geliştirlmesi’’) programını entegre etti. Günümüzde dünyanın pek çok kliniklerinde kullanılan ve zorunlu olan unsurlar ilk olarak profesör Nazaraliev’in tarafından bağımlılığın tedavisinde uygulanmıştı. Doğu’nun en iyi meditasyon pratiklerini ve Batı’daki psikoterapi alanında ilerici keşifleri birleştirerek etili bir etkileşimi buldu.

Uyuşturucudan Bağımsız bir Zihin

2012 yılında profesör Nazaraliev daha ileri gitti. ’’Tedavi edeceğimize uyuşturucu bağımlılığını önlemeliyiz!’’ düşüncesiyle Dünya Ligi ’’Uyuşturucudan Bağımsız bir Zihin’’ adlı sivil toplum kuruluşu oluşturma fikri geldi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın profesör Nazaraliev ile yaptığı kişisel bir buluşmada böyle bir örgütün kurulmasını destekledi ve örgütün onursal üyesi oldu. Daha sonra Tibet budistlerin lideri Dalai Lama XIV., Kaliforniya valisi Arnold Schwarzenegger ve dünyanın dört bir yanından önde gelen siyasetçiler, bilim adamları, sporcular ve sanatçılar onursal üyeleri oldular.

Dünya Ligi uyuşturucu bağımlılığının önlenmesinde odaklanırken profesör Nazaraliev kendi yöntemini geliştirmeye devam etti. 2011 yılında Rusya Tıp Bilimleri Akademisi (RTBA) Narkoloji Bilimsel Konseyi ve Rusya Federasyonu Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı Ulusal ve Bilimsel Narkoloji Akademik Konseyi Nazaraliev yöntemini kapsamlı bir şekilde inceledi ve yöntemin son derece etkili olduğu sonuca vardı. Nazaraliev Sağlık Merkezi’nin açılmasında 20 sene sonra iyileşme oranı resmi olarak onaylandı. Etkililik oranı %87,5 saptandı. Bu, tedavi gören hastaların %87,5’i bir sene boyunca alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durduklarını söylemekte.

Sen Dünyaya Lazımsın

2012 yılında profesör Nazaraliev uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde daha önce gerçekleştirilmemiş bir çalışma yaptı: ’’Doctor Life’’ adlı belgesel projeyi başlattı ve 45 gün boyunca süren ABD, Almanya ve Rusya’dan gelen 8 bağımlının tedavisini izleyicilere seyretme imkanını sundu. 2013 yılında ’’Doctor Life’’ katılımcıları ile projenin yöneticileri görüşüp ve tedaviden bir sene sonraki uyuşturucusuz hayatlarını gösterdiler. Projenin internet üzerinden izleyici sayısı 5 milyona ulaştı ve yayın hakkı Rusya, Orta Asya, Arap ülkelerinden çeşitli kanallar satın aldı. Profesör Nazaraliev belgesel programlarında adım adım ve ayrıntılı olarak tedavi yöntemini gösterdi.

Bu başarıdan sonra 2014 yılında profesör Nazaraliev Arap ve Türk ülkelerindeki kardeş müslümanlar için hayırsever projeyi başlattı. ’’Sen Dünyaya Lazımsın’’ projesi, Ortadoğu’daki istikrarsızlığa, kargaşaya ve Arap ülkelerdeki genç insanların uyuşturucu madde kullanmalarının yaygınlaşmasına cevap oldu. Projenin kapsamında Nazaraliev Sağlık Merkezi’ne ücretsiz tedaviye Suudi Arabistan, Lübnan, Mısır, Fas, Cezayir ve Türkiye’den hastalar alındı. 2017 yılında İstanbullu Abdulla ücretsiz tedavi gördü. O tedavinin üç aşamasını gördü: farmakolojik (Merkezi Kolinolitik Blokajı), psikoterapik (Mindcrafting) ve tamamlayıcı (Yürüyüş veya Stres Enerji Psikoterapi). Bugün Abdulla sağlıklı hayata döndü, aile kurdu ve çocuklarını büyütüyor.

Dünya Ödülü

Türkiye’de profesör Nazaraliev çoğu insanı şaşırttı. Nazaraliev Sağlık Merkezi’ne Türkiye’nin dört bir yanından hasta ve ailelerinden 20’den fazla başvuru geliyor. Hastalar, tedaviye ailede bağımlılık üzünden gelişen psikolojik problemleri çözmek için eş bağımlılarla (akrabalarıyla) davet ediliyor. Hastalar, Kırgızistan’ın dağlık ve göllü bölgelerinde tedavi görüyorlar: Bişkek banliyösünde bulunan Beş Küngöy köyünde ve Issık Göl’de bulunan Ak Tengir yurt kampında. Nazaraliev Sağlık Merkezi, hastaların taleplere göre standart koşullardan VİP’e kadar en iyi koşulları sağlamakta.

Ancak, sadece profesör Nazaraliev şaşırtmıyor: 2014 yılında profesör için Yemenli Life Friends toplumsal kuruluşun inisiatifi büyük bir sürpriz oldu. Life Friends, Nobel Komitesine başvurup Nobel Barış Ödülü için uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele ve hastalığı tedavi etme katkılarından dolayı profesör Nazaraliev’i adaylığa önerdi. Profesör, profesyonel faaliyetlerinin bu kadar yüksek bir seviyede değerlendirilmesiyle gururlandı. Ancak medya yorumlarında Nazaraliev Sağlık Merkezi’nin girişinde yazılan sloganı hatırlattı: ’’ Biz söz vermiyoruz, biz şans veriyoruz!’’, ve bu şans herkese açıktır dedi.

Detaylı bilgi için tıklayınız;
#tedavi
#bağımlılık tedavisi
#sağlık
6 yıl önce