|

ABD'nin yeni hedefi Fildişi Sahilleri

Batı Afrika'nın en gelişmiş ülkesi. Petrolü var. Son seçimlerde devlet başkanı Laurent Gbagbo yenilgiye uğradı ancak koltuğunu bırakmak istemiyor. ABD ise onun yerine müttefikinin iş başına gelmesini istiyor. Fildişi Sahili'nde iç savaşın ayak sesleri duyulunca kadınlar topluca 'barış duası'na çıktı

Dış Haberler
00:00 - 29/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 00:48 - 29/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD'nin yeni hedefi  Fildişi Sahilleri
ABD'nin yeni hedefi Fildişi Sahilleri

Fildişi sahilinde iktidar savaşı, ABD ve Fransa'nın da müdahil olmasıyla giderek kızışıyor. Geçen ay yapılan seçimlerde, yarışı kaybetmesine rağmen başkanlık koltuğunu bırakmayı reddeden devlet başkanı Laurent Gbagbo'ya karşı tepkiler her geçen gün artıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Gbagbo'yu biran önce iktidardan çekilmesi ve yerini Alassane Dramane Ouattara bırakması gerektiği yönünde uyardı. BM'nin yayınladığı son raporda, 16-21 Aralık tarihlerinde, Fildişi'nde 173 kişinin cinayete kurban gittiği, 90 kişinin işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, 471 kişinin tutuklandığı, 24 kişinin de kaybolduğu belirtilmişti.

POLİTİKACILAR GÜNAHKAR

Kendisini seçimlerin galibi ilan eden Gbagbo'yu Washington yönetimi istemiyor. Alassane Dramane Ouattara ABD yönetiminin bölgedeki politikalarında müttefik rolü oynayacak kişi olarak görülüyor. Fransa'nın yanı sıra ABD, son yıllarda ülkedeki politik faaliyetleri yakından izliyor. Petrol zengini ülke şimdi iç savaşın eşiğinde ve istikrarın hüküm sürdüğü ülkede birdenbire çıkan karışıklığa anlam veremeyen halk isyan ediyor. Siyasilerden umudunu kesen kadınlar önceki gün barış için toplu dua etti. Yüzlerce kadın ülkenin başkenti Abidjan'da hep birlikte dua ederek, barış istedi. "Başımız dertte. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Tüm politikacılar günakhar. Buraya Tanrı'ya yakarmaya geldik" diyen Fildişili kadınlar, ülkeye yeniden istikrar gelmesi için Allah'a yalvardı. Ülkede seçim sonrası çıkan olaylarda 200 kişi öldü, yaklaşık 19 bin kişi de komşu ülke Liberya'ya sığınmak zorunda kaldı.


13 yıl önce