|

Amman’da gizli pazarlık

Suriye’de rejim güçlerinin ülkenin güneyinde, İsrail sınırına yakın Dera ve el-Kuneytara kentlerine planladığı saldırı öncesi Amman’da gizli pazarlık yapıldığı ortaya çıktı. Suudi “İlaf” gazetesinin haberine göre, İran ve İsrailli yetkililerin Ürdün aracılığıyla Amman’da yaptığı pazarlıkta, İran, Hizbullah ve Şii güçlerinin saldırılara katılmaması kararı çıktı. Görüşmenin Rusya’nın bilgisi dahilinde gerçekleştiği belirtildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/05/2018 Salı
Güncelleme: 01:29 - 29/05/2018 Salı
Yeni Şafak
İsrail, Suriye sınırında işgal altında tuttuğu Golan tepelerine son dönemde askeri tahki- matı yoğunlaştırmıştı.
İsrail, Suriye sınırında işgal altında tuttuğu Golan tepelerine son dönemde askeri tahki- matı yoğunlaştırmıştı.

Son dönemde İsrailli üst düzey yetkililerin mesajlarını Arap dünyasına duyurma görevini yerine getiren Suudi Arabistan’ın Londra merkezli yayın yapan “İlaf” gazetesi dikkat çeken bir iddiada bulundu. Gazetenin haberine göre İranlı ve İsrailli yetkililer, Ürdün’ün aracalığıyla Amman’da bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin, rejim güçlerinin İsrail sınırına yakın Dera ve el-Kuneytara kentlerine planladığı saldırı öncesi gerçekleşmesi dikkat çekti. Amman’da gerçekleşen görüşmelerde, İsrail sınırına yakın faaliyet gösteren İran’ın yanı sıra Lübnan Hizbullahı ve diğer Şii grupların varlığının konuşulduğu ve taraflar arasında söz konusu grupların saldırılara katılmaması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

TARAFLAR FARKLI ODALARDA

Haberde, İran’ın Amman Büyükelçisi Mucteba Firdevsi Bur’un da aralarında yer aldığı İranlı emniyet yetkilileri ile Mossad başkan yardımcısının da aralarında bulunduğu İsrailli yetkililerin, Amman’daki bir otelin farklı odalarında konakladığı, taraflar arasındaki müzakerenin, mesajları taşıyan Ürdünlü bir ara bulucu tarafından yürütüldüğü ifade edildi.

HİZBULLAH VE Şİİ GRUPLAR ÇEKİLECEK

Büyük gizlilik içinde yapılan dolaylı müzakerenin konusunun Suriye’nin güneybatısında, özellikle de Dera ve el-Kuneytara kentlerine yönelik olası saldırılar olduğu belirtilerek, “Görüşme sonucu İran’ın yanı sıra Lübnan Hizbullah’ı ve diğer Şii grupların, söz konusu bölgede Esed rejim güçleri ile muhalifler arasında meydana gelmesi beklenen çatışmalara katılmama ve Ürdün’ün de sınırlarını geçişlere karşı koruması yönünde anlaşmaya varıldı.” iddialarına yer verildi.

ANLAŞMANIN HIZI ŞAŞIRTTI

İsrailli yetkililerin, işgal altındaki Golan Tepeleri ve İsrail-Ürdün sınırına yakın bölgede çıkması beklenen çatışmalara İran ve Hizbullah’ın katılmaması durumunda kendilerinin de müdahale etmeyeceğini söyledikleri kaydedilen görüşmede, İsraillilerin, Amman’daki anlaşmanın hızlı sağlanmasından dolayı şaşırdıkları belirtildi.

  • Rusya’dan destek
  • Amman’daki dolaylı görüşmenin Rusya’nın bilgisi dahilinde gerçekleştiği vurgulanan haberde, Dera ve Kuneytara’da çıkacak çatışmalara İran ve Hizbullah’ın katılmayacağına dair Rusya’nın garanti verdiği öne sürüldü. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da dün yaptığı açıklamada, Suriye’nin Ürdün ve İsrail sınırlarına yakın bölgelerde sadece Esed rejimi askerlerinin olması gerektiğini söyledi. İsrail basınında son dönemde Rusya’nın Suriye’de İran’la arasına mesafe koymak istediğine dair haberler çıkıyordu. Lavrov’un açıklaması her iki iddiayı doğrulamasıyla dikkat çekti.
#Amman
#İran
#İsrail
6 yıl önce