|

BM İdlib’i açlığa terk etti

BM ve diğer uluslararası yardım kuruluşları HTŞ örgütünün varlığını bahane ederek İdlib’i açlığa mahkum etti. Yardım faaliyetleri ağırlıklı olarak PKK işgali altındaki bölgeye taşındı. İdlib’e Dera, Rakka, Hama, Guta, Lazkiye, Deyrizor ve Haseke’den kaçan 2,5 milyondan fazla sivil sığınmıştı. Nüfusu 3,5 milyona ulaşan kent sağlık, gıda, altyapı ve eğitim konusunda acil yardım bekliyor.

Haber Merkezi
04:00 - 27/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:41 - 27/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Sığınmacıların yaşam mücadelesi devam ediyor.
Sığınmacıların yaşam mücadelesi devam ediyor.

Suriye’nin Dera, Rakka, Hama, Guta, Lazkiye, Deyrizor ve Haseke illerinden kaçan 2,5 milyondan fazla sivil, İdlib’e sığındı. Kent nüfusu şimdi yaklaşık 4 milyon. HTŞ’nin varlığını gerekçe gösteren BM destekli uluslararası yardım kuruluşları ise bölgeyi terk ederek faaliyet yoğunluğunu PKK işgal hattına taşıdı. ABD ve Avrupa merkezli kurumlar böylelikle yıllık 400 milyon dolar değerindeki yardımı PKK işgalindeki yerlere aktarmış oldu. İdlib Yerel Meclisi yayınladığı raporda sağlık, eğitim, gıda, altyapı ve mülteciler için kurulan kamplarda yaşanan sorunlara dair acil ihtiyaç çağrısı yaptı. Yerel Meclis Başkanı Hasan Hamo, gıda yetersizliğinin had safhada olduğunu ve bölge genelinde salgın hastalıkların başgösterdiğini belirtti.

6 SİVİL DAHA ÖLDÜ

İdlib sınırları içerisinde 500’den fazla çadır topluluğu olduğunu, buradaki insanların yağan yağmur ve sellerden olumsuz etkilendiğini dile getiren Hamo, “Selden dolayı çadırlarını da kaybettiler. Türkiye ve Katar dışında bölgeye yardım için gelen kimse kalmadı” dedi. Soçi anlaşmasına rağmen Rusya, İran ve Esed güçleri dün de bölgeyi vurmaya devam etti. Dün düzenlenen hava saldırılarında 1’i çocuk 6 sivil hayatını kaybetti. Sürekli bombalanan İdlib’de sadece nisan ayında 78’i çocuk 263 kişi hayatını kaybetti.

  • Yine söz verdiler
  • Türkiye, Rusya ve İran’ın Kazakistan’ın başkenti Nur Sultan’da düzenlediği ‘Suriye’ konulu 12. Garantörler Toplantısında hem Moskova hem de Tahran, İdlib’e yönelik tacizlerin bitirilmesi yönünde somut adımlar atılacağı sözü verdi. Toplantıya ilişkin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında “Taraflar, İdlib’teki durumun istikrarlaştırılmasına ilişkin anlaşmaların uygulanması yönündeki kararlılıklarını teyid etmişler; bu doğrultuda, koordineli devriyeler dahil olmak üzere atılan adımları memnuniyetle karşılamışlardır” denildi. Bir sonraki toplantı temmuz ayında yapılacak.

#BM
#HTŞ
#PKK
#İdlib
5 yıl önce