|

Bu ne biçim yanlışlık?

Kosova'daki Sırp katliamından Arnavutluk'a kaçarken hava saldırısına uğrayan ve hayatını kaybeden 64 Müslüman'ın, NATO uçakları tarafından bombalandığı netlik kazandı

Yeni Şafak
00:00 - 16/04/1999 الجمعة
Güncelleme: 10:07 - 12/05/2017 الجمعة
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Brüksel- Önceki gün Sırp katliamlarından kaçarken bombalanan ve 64 kişinin hayatını kaybettiği muhacir konvoyuna NATO uçaklarının saldırdığı netlik kazandı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Komutanlığı (SHAPE), önceki gün Kosova'da 'sivil bir taşıtın' yanlışlıkla bombalandığını teyit etti. SHAPE'den yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın ilk aşamasında bulunulduğu, konvoyun çevresinde ve içinde Sırp asker ve polis araçlarının yer alabileceği, Sırplar tarafından yaralılar ve ölenlerle ilgili olarak yansıtılan verilerin teyit edilemeyeceği belirtildi. SHAPE, NATO'nun olaya ilişkin üzüntüsünü yansıttı ve hava harekatı sırasında, hedef sapmaları olmamasına ve sivilerin zarar görmemelerine yönelik çabaların devam edeceğini bildirdi. Açıklamada, bu tür olayların tek sorumlusunun Miloseviç ile izlediği politikalar olduğu belirtildi ve soruşturmanın genişletilerek devam ettiği duyuruldu. Sırplar muhacirlere NATO uçaklarının saldırdığını iddia ederken NATO bu vahşi katliamı yalanlamıştı.

"İki 'karma' konvoy vuruldu"

NATO'dan bir yetkili ise, biri askeri, diğeri askeri-sivil karma olmak üzere iki konvoyu vurduklarını açıkladı. Adı açıklanmayan NATO yetkilisi, aynı yolda 2 konvoyun bulunduğunu, 2 NATO uçağının da bu konvoyları hedef aldığını söyledi. Yetkili, konvoylardan birinin askeri olduğunu belirtirken, diğer konvoy için de "karma konvoy" tanımını kullandı. Kanıtların ikinci konvoyda bir traktörün vurulduğunu gösterdiğini kaydeden yetkili ayrıca, önceki geceki saldırıdan sonra tüm uçakların hasarsız geri döndüklerini de ifade etti. NATO'nun, 64 Müslüman'ın katledildiği bu korkunç saldırıyla ilgili soruşturması devam edeiyor.

'Böyle şeyler olur'

İngiltere, muhacir konvoyunda hayatlarını kaybeden insanlar için Miloseviç'i suçladı. Başbakan Tony Blair'in sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Blair'in Kosova'da meydana gelen her acıdan Miloseviç'in sorumlu olduğu görüşünde bulunduğunu belirtti. "Başbakan kaybedilen her sivil hayattan üzüntü duyuyor" diyen Sözcü, "Sırplar'ın sözlerine inanılamayacağını" söyledi. Blair'in krizi Chirac ve Clinton'la görüştüğünü ifade eden Sözcü, "liderlerin NATO hava harekatına devam edilmesi yönünde hemfikir olduklarını" kaydetti. Böyle şeylerin her zaman olabileceğini söyleyen Sözcü, "NATO'nun her hareketinin arkasında olduklarını" belirtti.

'Kazasız savaş olmaz'

NATO sözcüsü James Shea, NATO'nun askeri araçları bombalamasından sonra konvoyun etrafında bazı hasarlar meydana gelmiş olabileceği fikrini dışlamadıklarını belirtti. "Pilotlar bize sadece askeri araçları hedef aldıklarını açıkça belirttiler, sivillerin isabet alıp almadıkları konusunda henüz bilgimiz yok, soruşturmamız devam ediyor" diyen Sözcü, "Muhacirleri NATO'nun vurduğunu söylemiyorum. Ama bombardımanın konvoyun etrafında bazı hasara yol açmış olabileceği ihtimalini dışlamadığımızı belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu ve "Operasyonun başından bu yana, sivillere herhangi bir zarar verilmesini engelleyeceğimizi hiçbir zaman söylemedik" dedi. Tarihte kazasız hiçbir çatışmanın olmadığını belirten Shea, "Bu tür misyonlar için pilotlar gönderdiğinizde her zaman böyle hasarların meydana gelme tehlikesi söz konusu" ifadesini kullandı. Sözcü, "Tabii olarak, sivillerin hedef alınmasına üzülüyoruz. Bombardımanın sadece ve sadece askeri araçları hedeflediğini tekrar tekrar söylüyorum. NATO pilotları acımasız değil, sivilleri vurmazlar" diye konuştu.

------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
٪d سنوات قبل