|

Duma’da pazar yeri katliamı

Beşinci yılına yaklaşan savaşta onlarca katliama imza atan Suriye rejimi, Viyana'da Rusya ve İran'ın çabalarıyla meşruiyet kazanmaya çalışırken, diğer taraftan da gücünü bombalar üzerinden kanıtlama çabasını da sürdürüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 31/10/2015 Cumartesi
Güncelleme: 01:56 - 31/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Suriye'de Esed güçlerinin başkent Şam'ın doğusunda muhaliflerin kontrolündeki Duma ilçesindeki yerleşim yerlerine 11 füzeyle düzenlediği saldırıda 47 kişinin öldüğü, 100 kişinin de yaralandığı bildirildi. Saldırıda öldürülenler arasında kadın ve çocukların da bulunduğu kaydedildi. Suriye ordusu önceki gün yine Duma'da hava saldırısı düzenlemiş, bir sahra hastanesinin de vurulduğu bombardımanda 14 sivil ölmüş, 25 kişi de yaralanmıştı.



Rusya İdlib'i vurdu


Öte yandan Suriye'de Rus ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib'in güneyindeki Maret Numan ilçesine yönelik saldırısında 7 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı belirtildi. Sahra hastanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, cuma namazından sonra gerçekleşen saldırıda yaralananların durumunun ciddi olduğu ifade edildi.





47 ölü 100 yaralı

Esed yönetiminin birçok kez gerçekleştirdiği pazar yeri katliamları akıllara Bosna Savaşı'nı getiriyor. 5 Şubat 1994 tarihinde Saraybosna'daki Markale Pazarı'na kalabalığın en yoğun olduğu öğle vakitlerinde Sırp birliklerinin 120 mm'lik havan topuyla


gerçekleştirdiği saldırıda 68 kişi hayatını kaybetmişti.



ABD Suriye'ye özel birlik gönderiyor


Rusya'nın Suriye'de rejimle birlikte hava saldırılarına dahil olması sonrası rekabette geri kalmakla eleştirilen ABD'den de hamle geldi. ABD medyasında yer alan haberlere göre, ismi saklı tutulan Amerikalı üst düzey yetkililer, ABD'nin özel harekat birliğine ait küçük bir grubun, terör örgütü DAEŞ ile mücadele eden gruplara yardım etmek ve onları eğitmek üzere Suriye'ye göndereceğini belirtti. Yetkililer, gidecek ABD birliğinin Suriye'nin kuzeyinde konuşlanacağını kaydetti. ABD'nin şu anda Irak'ta Iraklı güvenlik güçlerini eğitmek ve ABD'nin tesislerini korumak için yaklaşık 3 bin 300 askeri bulunuyor. Ancak Suriye'ye gidecek özel birliğin DAEŞ ile mücadele kapsamında bu ülkeye sevk edilecek bilinen ilk birlik olarak dikkat çekiyor. Birlikte 50 kadar askerin yer alacağı ifade ediliyor.



#Esed güçleri
#ortadoğu
#şam
#Suriye rejimi
9 yıl önce