|

ABD DEAŞ Lideri Bağdadi'yi hedef aldı: DEAŞ'ın uyuyan hücreleri ve teröristleri şimdi ne yapacak?

ABD'nin Suriye'deki 'Barisha' bölgesinde düzenlediği ve DEAŞ Lideri Bağdadi'yi hedef aldığı iddia edilen operasyon çok sayıda soruyu da beraberinde getirdi. Yenisafak.com, Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar'a "DEAŞ'ın geriye kalan teröristleri şimdi nasıl bir yol izleyecek?' sorusunu yöneltti. Ağar ayrıca, 'Türkiye'ye çok yakın bir yerde öldürüldü' tezinden yola çıkarak ülkemizi suçlamak için algı yürütenlerle ilgili olarak da "Resmen akıl tutulması yaşıyorlar" ifadesini kullandı.

Sertaç Aksan
13:30 - 27/10/2019 Pazar
Güncelleme: 13:50 - 27/10/2019 Pazar
Yeni Şafak
ABD'nin düzenlediği operasyonda DEAŞ Lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü iddia edildi. ABD Başkanı Trump, saat 16'da yapacağı açıklamayla yaşananları anlatacağını duyurdu.
ABD'nin düzenlediği operasyonda DEAŞ Lideri Bağdadi'nin öldürüldüğü iddia edildi. ABD Başkanı Trump, saat 16'da yapacağı açıklamayla yaşananları anlatacağını duyurdu.

Suriye'nin İdlib kentindeki Barihsa bölgesinde gecenin sessizliğini önce F-15 savaş uçakları, ardından taarruz helikopterleri, özel kuvvetleri indiren Skorsky'ler ve patlama sesleri bozdu. Tüm bunlar yaşanırken dünya, son yılların en kanlı terör örgütlerinden biri olan DEAŞ'ın 1 numaralı ismine operasyon düzenlendiğinden henüz habersizdi.


ABD Başkanı Donald Trump'ın 'Az önce çok büyük bir şey oldu' tweetinin ardından ilk olarak ABD kaynakları, ardından dünyanın önde gelen haber ajansları ve Suriye yerel unsurları söz konusu operasyonun DEAŞ'ın lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye karşı yapıldığını duyurdu. İlk gelen görüntülere göre ABD kuvvetleri operasyon bölgesini yerle bir etmiş, 7 kişi hayatını kaybetmiş ve taş üstünde taş kalmamıştı.

Bağdadi öldü. DEAŞ nasıl bir yol izleyecek?

Bağdadi'nin öldürülmesinin hemen ardından akıllara gelen ilk soru '
Peki şimdi DEAŞ nasıl bir yol izleyecek. Geride kalan teröristler ne yapacak'
sorusu oldu. Yenisafak.com, bu soruyu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ile konuştu.
"
DEAŞ Lideri'nin ortadan kaldırılması iki farklı tarafta popülist bir dalgaya sebebiyet verecek
" ifadesini kullanan Ağar, şunları söyledi:

"Lideri öldürülen tayfa ve bu lideri öldüren tayfa söz konusu operasyonun popülist etkisilerinden yararlanacak.

Önce işin terör örgütü boyutuna bakalım. Lideri öldürülen terör örgütlerinin saman alevi gibi parlamak isteyeceği, 'etki üretmek, bitmediğini, var olduğunu göstermek isteyeceği' bir dönem yaşamak isteyeceği görülüyor. DEAŞ'ın da kısa zaman içinde bu tarz bir etki üretmesi muhtemel. sonrasında süreç yine rutine dönecektir.

ABD Başkanı Trump'a seçim öncesinde ciddi katkısı olacak

Abdullah Ağar, işin diğer tarafında ise 'öldüren' tayfanın nasıl etkileneceğine de değinerek, "ABD Başkanı Trump, seçimlerde bu operasyonun kendisine kazandıracaklarını mutlaka kullanacaktır. Seçimlerde mevcut başkana mutlaka etkisi olacak kadar büyük bir operasyondan ve isimden bahsediyoruz" dedi.

Dış güçler için kullanışlı bir maymuncuk oldu

DEAŞ'ın gerek Irak, gerek Suriye, gerek farklı coğrafyalarda 'istikrarsızlık üretmek ve bu istikrarsızlığı bahane ederek Batılı güçlerin müdahalesini meşru kılmak için' kullanışlı bir maymuncuk olduğunun altını çizen Ağar, sözlerine şöyle devam etti:

"Sina Yarımadası'ndan Nijerya'ya, Afganistan'dan Hindistan'a kadar çok fakrlı coğrafyalarda bunu gördük. Toplamda şu ana kadar 7 farklı ülkede 'maymuncuk' görevini yerine getirdiler. Orada terör ürettiler ve dolayısıyla batının müdahalesi için temel gerekçe oldular.

DEAŞ'ın toplumsal desteği halen var

  • 'Peki şimdi ne olacak?' derken sahadan ziyade toplum açısından da düşünmek gerek. DEAŞ sahada kaybetti evet ama toplum nezdinde kimi bölgelerde halen karşılıkları oldukça güçlü. Terörle mücadele ile teröristle mücadele farklı şeyler. Bu toplumsal karşıtlığın da bitmesi için sadece teröristlerin öldürülmesi yetmez, top yekün bir terörle mücadelenin de başlatılması gerekir. Henüz öyle bir ortam görmüyoruz."

Türkiye düşmanlarının ihtirasları gözlerini kör etmiş

Terörist Bağdadi'nin öldürüldüğü yer Reyhanlı'ya, dolayısıyla Türkiye sınırı oldukça yakın bir bölge. Olayın duyulmasının hemen ardından özellikle sosyal medyada başlatılan '
Bu kadar yakın olduğuna göre demek ki himayesinde Türkiye de rol oynuyordu'
şeklindeki asparagas haberleri de sorduğumuz Ağar, "
B
u mantıkla bakacaksak Kamışlı da bizim sınırımızın dibinde. Oradaki teröristleri de mi biz himaye ediyoruz? Türkiye düşmanlarının ihtirasları gözlerini kör etmiş.
Gerçeği göremiyorlar" dedi.


DEAŞ'ın direncini Türkiye kırdı

Ağar son olarak Türkiye ve DEAŞ arasında yaşananlara da vurgu yaparak, "
Bu örgütün kırılma noktası El Bab'dır. DEAŞ'ın inanç-moral-güven-kuvvet direnci orada kırılmış ve geri toparlanamamıştır.
Türkiye'nin burada yaptıklarından sonra gittikleri hiçbir yerde tutunamadılar ve bugünki durumlarına geldiler" ifadesini kullandı.
#DEAŞ
#ABD
#Ebu Bekir El Bağdadi
#Abdullah Ağar
#Sertaç Aksan
4 yıl önce