|

Erbil'den kaçış

Kuzey Irak'a hava ambargosu bu akşam başlıyor. Uluslararası uçuş yasağını duyan Erbil Havalimanı'na koşuyor. Korsan referandumun yaşandığı bölgeden büyük kaçış başladı. Dışişleri ise Türk vatandaşlarına 'oradan ayrılın' çağrısı yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2017 Cuma
Güncelleme: 01:38 - 29/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Korsan referandumun ardından insanlar, Barzani yönetiminin merkezi Erbil’i hızla terk etmeye başladı.
Korsan referandumun ardından insanlar, Barzani yönetiminin merkezi Erbil’i hızla terk etmeye başladı.

Irak’ı parçalamayı hedefleyen korsan referandumun ardından insanlar, Barzani yönetiminin merkezi Erbil’i hızla terk etmeye başladı. Dünyadan yükselen tepkiler, bölgeye yönelik uygulamaya konulacak hava ablukası ve Türkiye’nin yaptığı uyarılar sonrası Erbil Uluslararası Havalimanı’nda kaçış yoğunluğu yaşanıyor. Türkiye, Mısır ve Lübnan merkezli havayolu şirketleri bugün saat 18.00’den itibaren Kuzey Irak’a yönelik uçuşları durduracak. Irak merkezi yönetimi de tüm uluslararası uçuşların bugün itibariyle askıya alınacağını duyurmuştu. Bu gelişmeler nedeniyle Erbil’de yaşayan çok sayıda kişi yasaklar başlamadan bölgeyi terk etmek istiyor.

DIŞİŞLERİ: TERK EDİN

Bu arada Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayınlayarak bölgedeki Türk vatandaşlarının bir an önce Erbil/Süleymani’yeden ayrılmalarını tavsiye etti. Bakanlık, dönüş yoğunluğunu göz önüne alarak Erbil ve Süleymaniye’ye yönelik uçuş kapasitesinin artırılacağını bildirdi. Açıklamada, “Vatandaşlarımızın seyahat planlamalarında bu gelişmeleri dikkate almalarında ve IKBY’de kalmaları zorunluluk arzetmediği takdirde uçuşlar askıya alınmadan bölgeden ayrılmalarında fayda görülmektedir” denildi. Katar ise bölgeye yönelik uçuşları bugün saat 18.00’den sonra durduracaklarını ileterek ablukaya katılacaklarını bildirdi. Ancak Katar’ın hava ablukası sadece 2 gün uygulanacak. Bölgeye 1 Ekim’den sonra uçuşlar yeniden başlayacak.

BÜYÜK GELİR KESİLDİ

Yoğunluğun yaşandığı Erbil Havalimanı’nın yöneticisi Telar Faik, havayolu şirketlerinin serbest hareket etmesinin sözkonusu olmadığını, dolayısıyla Bağdat’ın talimatına uyacaklarını ifade etti. Erbil’den günde yaklaşık 5 bin kişinin 60 seferle yurtdışına seyahat ettiğini belirten Faik, endişe içindeki vatandaşların yasağın başlayacağı saatten önce Irak’ı terk etmek istediğini dile getirdi. Faik, havalimanının Erbil yönetimi için ciddi bir gelir kaynağı olduğuna da dikkati çekerek, “Kargo bölümü dahil olmak üzere tüm uçuşların iptal edilmesi halinde günlük zararımız 350 bin doları bulur” dedi. Süleymaniye ve Erbil Havalimanlarını IKBY için ‘iyi bir gelir kaynağı’ olarak niteleyen Salih, yasaklar sonrası aylık zararlarının 3,5 milyon dolar olabileceğine işaret etti.

  • 6 ülke uçuşları kesti:
  • * Türkiye
  • * İran
  • * Mısır
  • * Lübnan
  • *Ürdün
  • *Katar
#Erbil
#IKYB
#Referandum
7 yıl önce