|

Filistin'le dayanışma günü işgali önleyemedi

Bugün, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 29 Kasım 1977'de ilan edilen "Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü"nün 40'ıncı yıl dönümü. Aradan geçen 40 yıla rağmen ne Filistinli annelerin gözyaşı dindi ne de gençlerin zorbalığa karşı başkaldırışı... Tüm bunlara rağmen İşgalci İsrail, Filistinliler üzerinde insanlık dışı tahakkümüne devam ediyor.

Yeni Şafak
11:17 - 29/11/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:43 - 29/11/2017 Çarşamba
AA
Devam eden tüm işgal girişimlerine rağmen Filistin'in direnişi sürüyor.
Devam eden tüm işgal girişimlerine rağmen Filistin'in direnişi sürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 29 Kasım 1977 tarihinde Filistin sorununun çözümüne destek vermek amacıyla ilan edilen "Uluslararası Filistin Halkıyla Dayanışma Günü"nün 40. yıl dönümünde dünya, hala Filistinlilere yönelik işgal, ihlal ve gasp politikalarını durdurabilmiş değil.

Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih sahnesinden çekilmesiyle beraber Filistin topraklarının İngilizler tarafından işgal edilmesi ve dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour’un
işgal altındaki toprakları Yahudilere peşkeş çekmesiyle
Yahudi göçü akınına uğrayan Filistin toprakları, aradan geçen bunca zamana rağmen hala yüzyılın çözülemeyen sorunları arasındaki yerini konuyor.
Her ne kadar dünyanın yüzde 80’i resmi olarak tanısa da
Filistin; ABD, İngiltere, Fransa gibi devletler tarafından tanınmıyor.

İsrail’in işgal, abluka ve göçe zorlama politikalarına maruz kalan Filistin halkı ise başkenti Doğu Kudüs olan ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'ni kapsayan bağımsız bir devlete sahip olma yolunda mücadelesini sürdürüyor.


Uluslararası toplum, 1967 sınırları olarak bilinen topraklarda başkenti Doğu Kudüs olmak üzere Filistinlilerin devlet olma mücadelesine destek veriyor. İki devletli çözüm olarak bilinen bu formüle destek vererek 1967 sınırları içerisinde
bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasını onaylayanlar arasında BM ve ABD
de yer alıyor.

Ancak bundan bir yıl önce dönemin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimleri sürdürmesi ve siyasi çözüm için acil adım atılmaması durumunda bölgede, iki devletli çözümün karşılığının kalmayacağı ve tek devletli realitenin kökleşeceği uyarısı yapmıştı.


"1967 sınırları" olarak adlandırılan toprakları oluşturan Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, 50 yıldır İsrail işgali ve ablukası altında tutuluyor.

Filistin yurt dışında 95, Tel Aviv 78 diplomatik misyonla temsil ediliyor

Filistin'in büyükelçilik ve konsoloslukları başta olmak üzere yurt dışındaki diplomatik misyon sayısı, İsrail'in yurt dışındaki diplomatik misyon sayısından daha fazla. Filistin, yurt dışında 95 diplomatik misyonla temsil edilirken, Tel Aviv buna karşılık 78 diplomatik misyonla temsil ediliyor.


Filistin, kendisini tanımayan ülkelerle iş birliği ve iletişimi, İsrail-Filistin barış müzakerelerinin tarafı olan Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) aracılığıyla gerçekleştiriyor.

  • Filistin, 2012'de BM'de Gözlemci Devlet Statüsü kazanmasıyla beraber, uluslararası birçok kuruluşa üye olma imkanı yakaladı. BM Genel Kurulunun 29 Kasım 1977 tarihinde yaptığı oturumda alınan kararla Filistin sorununun çözümüne destek vermek amacıyla 1978'den bu yana her yıl 29 Kasım tarihi, "Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kutlanıyor.

#BM
#Doğu Kudüs
#Filistin
#Mahmud Abbas
#İsrail
6 yıl önce