Gazze'yi unutmayın: Soykırım üç yıldır sürüyor

Rabia Şenol
04:00, 07/10/2026, ÇarşambaG: Güncelleme: 04:05, 07/10/2026, Çarşamba
Yeni Şafak
Gazze'yi unutmayın: Soykırım üç yıldır sürüyor
Ahmet Matar, Musa el-Memun, Duaa Talal Mohammad Al-Helo.

İsrail'in Gazze’de 7 Ekim 2023’te başlayan soykırımının üzerinden 3 yıl geçti. Resmi kayıtlara göre en az 80 bin Filistinli katledildi, on binlercesi enkaz altında ya da kayıp. 10 Ekim 2025’te ateşkes ilan edilse de saldırılar sürüyor. Uzmanlar durumu artık “Genocide” (Soykırım) yerine “Holicide” (Yaşamın yok edilmesi) olarak niteliyor. Zor şartlar altında yaşayan Gazzeliler dünyaya “Bizi unutmayın” diye sesleniyor.

7 Ekim 2023’te başlayan işgalci İsrail saldırılarının üzerinden üç yıl geçerken, Gazze’de yıkım ve insani kriz derinleşiyor. Ateşkese rağmen saldırıların sürdüğü bölgede yıllardır abluka altında yaşayan Gazze halkı, 7 Ekim’den bu yana ağırlaşan yaşam koşullarını, kayıplarını ve hayatta kalma mücadelesini Yeni Şafak’a anlattı. Savaşta babasını ve 20’den fazla yakınını kaybeden 13 yaşındaki Musa Süleyman Musa el-Memun, sekiz kişilik ailesiyle çadırda yaşam mücadelesi veriyor. Savaşın ellerindeki her şeyi alıp götürdüğünü söyleyen Musa, “Savaş benden hayatta en değer verdiğim insanı, babamı aldı. Hayatımız tamamen altüst oldu. Eskiden musluğumuzdan temiz su akardı, şimdi su için uzak mesafelere yürüyoruz. Yemek dağıtım noktalarında yemek bulup bulamayacağımız bile belli değil. Okulumuz da eskisi gibi değil, eskiden sıralarda otururken şimdi çadırlarda eğitim görmeye çalışıyoruz” dedi. 7 Ekim’in üçüncü yıl dönümünde dünyaya, özellikle Türk ve Arap halklarına seslenen Musa, “Eğer savaşı durdurabiliyorsanız bizim hatırımıza, Gazze’nin çocukları hatırına durdurun. Yanımızda olmanıza, bize destek vermenize ihtiyacımız var. Türk halkından her zaman yanımızda olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜNYA KENDİ DERDİNE DÜŞTÜ

7 Ekim’den sonra hayatı tamamen altüst olan 29 yaşındaki Ahmet Matar, ailesinden babası 30 kişi ve birçok yakın akrabasını kaybettiğini belirterek, “Savaş başladıktan bu yana yaşamak dışında bir şey yapamaz hale geldik. Eskiden beş katlı evimiz vardı, şimdi küçücük bir çadırda yaşıyoruz. Annem hasta, Gazze dışında tedavi görmesi gerek. Gıdaya, elektriğe, temiz suya ulaşamıyoruz. Kış yaklaşırken ısınma ve diğer temel ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağımızı bilmiyoruz” dedi. Onurlu şekilde yaşamak istediklerini vurgulayan Matar, “Dünya kendi derdine düştü, herkes bizi unuttu. Bizi hatırlayıp sesimiz olun, yardım edin ve yanımızda olun” diye konuştu.

ONURUMUZU YENİDEN KAZANACAĞIZ

Saldırıların ilk anından itibaren bölgede insani yardım çalışmalarını sürdüren 36 yaşındaki Duaa Talal Mohammad Al-Helo, elektrik, iletişim ve ulaşım imkanlarının kesilmesiyle dünyadan koparıldıklarını söyledi. Al-Helo yaşadıklarını “Çocukların açlığını bastıracak kuru bir ekmek parçası bile bulamadığımız günler oldu. Pazarlar tamamen boşaldı. Açlık, korku ve aralıksız bombardıman, her gün bedenlerimizi kemiriyor. Sevdiklerimiz tek tek kollarımızda ölüyor. Bugün 7 Ekim'in 3’üncü yıl dönümü ancak görüntüler aynı” değerlendirmesini yaptı. Gazze’deki pek çok kişi gibi kendisinin de çadırda zorlu bir hayat mücadelesi verdiğini söyleyen 35 yaşındaki Ahmet Berniye de duygularını şöyle özetledi: “Ailemden 10 kişiyi kaybettim, 4 kişi kaldık. Hayat da ölüm de Allah’ın iradesindedir. Bizi yüzüstü bırakan Araplara ve suçlu Siyonistlere karşı ‘Allah bize yeter O ne güzel vekildir’ diyoruz. Zaferin geleceğine yürekten inanıyorum. Siyonistleri yenilgiye uğratacak, şehitlerimizin kanıyla sulanan topraklarımızı ve kaybettiğimiz onurumuzu yeniden kazanacağız.”


Gazze'de işgalci İsrail saldırısında şehit olan Hind Rajab'ın ailesi Külliye'de ağırlandı
Gündem
Gazze'de işgalci İsrail saldırısında şehit olan Hind Rajab'ın ailesi Külliye'de ağırlandı
İsrail Gazze’yi susuzluğa mahkum ediyor: Yarım milyon kişinin içme suyu azaldı
Dünya
İsrail Gazze’yi susuzluğa mahkum ediyor: Yarım milyon kişinin içme suyu azaldı
Gazzeli çocuğun yürek burkan notu: Enkazlar arasında çocukluğumu arıyorum
Hayat
Gazzeli çocuğun yürek burkan notu: Enkazlar arasında çocukluğumu arıyorum
Gazze’de can kaybı 74 bin 243’e yükseldi
Dünya
Gazze’de can kaybı 74 bin 243’e yükseldi

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026