|

İkinci cephe Türkiye'den

UÇAKLAR TRAKYA'DAN VURACAKYugoslavya'ya karşı sürdürdüğü hava operasyonunu genişleten NATO, Türkiye'den yeni bir cephe açıyor. Trakya'da üslenecek savaş uçakları Bulgaristan üzerinden Yugoslavya'ya saldıracak. Böylece Sırplar hem Batı'dan hem de Doğu'dan vurulacak.GÖZLER BULGARİSTAN'DA Eğer Bulgaristan izin vermezse, Türkiye'den kalkacak savaş uçakları Romanya hava sahasını kullanacak. O zaman da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde kimin NATO'nun gerçek ortağı olduğu tartışması çıkacak ve bundan Bulgaristan büyük zarar görecek.

Yeni Şafak
00:00 - 19/04/1999 Pazartesi
Güncelleme: 10:08 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Sofya- Yugoslavya'ya karşı sürdürdüğü hava operasyonunu genişleten NATO, Yugoslavya'yı Türkiye'den vuracak. doğudan cephe açmaya karar veren NATO, Türkiye'den kalkacak uçakları da operasyona dahil etmeye hazırlanıyor. Bulgaristan Atlantik Kulübü Başkanı Solomon Pasi, NATO'nun Bulgaristan'ın hava sahasını tüm müttefik güçlerin kullanımına açmasını istediğini belirterek, "NATO Türkiye'de bir veya daha fazla filo konuşlandırmak arzusunda. Bu filoya bağlı uçaklar Bulgaristan üzerinden geçerek Yugoslavya'ya karşı sürdürülen hava operasyonlarına katılacaklar" dedi.

Hem Batı'dan, hem Doğu'dan vurulacak

Askeri uzmanların, NATO'nun Belgrad yönetimini köşeye sıkıştırmak için Yugoslavya'ya karşı sürdürdüğü hava operasyonunu iyice yoğunlaştıracağı görüşünde birleştiklerine dikkat çeken Pasi, NATO'nun Türkiye'nin Trakya bölgesinde bir hava üssü oluşturmayı planladığını ve buradan kalkacak uçakların Yugoslavya'nın doğusundaki hedefleri imha edeceklerini, böylece Yugoslavya'nın hem batıdan hem de doğudan yoğun bir bombardıman altında tutulacağını kaydetti.

Alternatif Romanya

Pasi, parlamentonun NATO'ya ülkenin hava sahasını kullanma izni vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Eğer biz bu izni vermezsek, Türkiye'den kalkacak olan uçaklar Romanya üzerinden geçecekler. O zaman da 4 gün sonra Washington'da yapılacak NATO zirvesinde kimin NATO'nun gerçek ortağı olduğu tartışması çıkacak ve bundan Bulgaristan büyük zarar görecek". Bulgaristan'ın 10 yıldır NATO ile entegrasyon hazırlığı içinde olduğunu ifade eden Solomon Pasi, "Bana göre NATO'ya hava koridoru verilmemesinin riski, verilmesi riskinden daha büyüktür" dedi.

ABD'ye gitmek üzere uğradığı Paris'te NATO'nun bu talebini alan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov, gezisini erteleyerek, önceki gece ülkesine döndü. Stoyanov, "Böyle bir ortamda benim ülkemden ayrılmam doğru olmaz" dedi. Başbakan İvan Kostov ise, bu amaçla parlamentodaki grup başkanlarını görüşmeye çağırdı. Bulgaristan Dışişleri Bakanı Nadejda Mihaylova da dün Başbakan İvan Kostov'un NATO'nun hava sahası talebi konusunda parlamentoda grubu bulunan siyasi parti liderleriyle görüşmelere başladığını bildirdi. NATO'dan gelen mesajda Bulgaristan'ın tüm hava sahasının sınırsız olarak kullanılmasına izin verilmesinin istendiğini kaydeden Mihaylova, Bulgaristan parlamentosunun ülke menfeatlerine uygun bir karar vereceğine inandığını dile getirdi.

Bulgaristan tarihî bir dönüm noktasında

Bulgaristan hükümeti, NATO'ya harekat için lojistik destek dışında hiçbir destek vermeyeceğini bildirmişti. Sofya NATO'ya izin verirse Batı kulübündeki yeri sağlamlaşacak. Aksi halde Batı'dan kopuş süreci başlayacak. Eski Komünist Parti'nin devamı niteliğindeki Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Genel Başkan Yardımcılarından Rumen Ovçarov, NATO'nun Bulgaristan'dan hava koridoru istemesini "bir tiyatro oyunu" olarak niteledi. Ovçarov "Biz bu tiyatro oyununda rol almak istemiyoruz" diye konuştu. Bulgaristan Sosyalist Partisi, NATO'nun Yugoslavya'ya karşı giriştiği hava operasyonu konusunda Sırp yanlısı bir politika izliyor. NATO'nun Bulgaristan hava sahasının müttefik güçlere açılması talebinin salı veya çarşamba günü Bulgaristan parlamentosunda ele alınması bekleniyor. Dün Halk Birliği (NS) ve Avrupa Solu (EL) partilerinin lideriyle biraraya gelen Kostov bugün de Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH), İşadamları Çephesi (BBB) ve Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) yöneticileri ile görüşecek. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce