|

İngiltere ve Fransa arasında balıkçılık krizi

Manş Denizi'nde İngiltere ve Fransa arasında balıkçılık ve avlanma haklarıyla ilgili anlaşmazlık yaşanıyor. Fransa, bir İngiliz teknesini alıkoydu. Bunun üzerine Fransa'nın Londra Büyükelçisi Catherine Colonna, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. İngiltere, Fransa'yı çatışmacı dil kullanmakla suçladı.

11:05 - 29/10/2021 Cuma
Güncelleme: 11:20 - 29/10/2021 Cuma
AA
Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

İngiltere, Fransa ile devam eden balıkçı sorunu nedeniyle Fransa'nın Londra Büyükelçisi Catherine Colonna'yı Dışişleri Bakanlığına çağırdı. İngiliz hükümetinden bir sözcü, yaptığı açıklamada, devam eden ihtilafın ortasında daha fazla eylemde bulunma konusunda Fransa'dan yapılan gerekçesiz tehditleri kınadı.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Sözcü, "Fransız hükümetinin bu konuda sürekli olarak kullandığı ve bu durumun çözülmesini kolaylaştırmayan çatışmacı dilden dolayı üzgünüz. Endişelerimizi hem Fransız hem de Avrupa Birliği (AB) Komisyonuna güçlü şekilde dile getirdik." demişti.

"GÜÇ DİLİNDEN ANLIYOR"

Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Clement Beaune, yaptığı açıklamada, devam eden balıkçı sorununa ilişkin, İngiliz hükümetinin sadece "güç dilinden" anladığını belirtmiş, İngiliz gemilerinin birkaçı dışında, ülkedeki tüm limanlara erişimin mümkün olmayacağını söylemişti.


FRANSA'DAN MİSİLLEME

Fransız Hükümeti Sözcüsü Gabriel Attal, dün yaptığı açıklamada, devam eden balıkçı sorunu nedeniyle 2 Kasım itibarıyla İngiltere'ye karşı misilleme önlemlerini hayata geçireceklerini belirtmişti.

KRİZİN SEBEBİ NE?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını sağlayan Brexit ile birlikte Manş Denizi'ndeki avlanma kuralları dahil birçok konuda önemli değişiklikler yaşandı.

AB ve İngiltere arasında 2021'deki balıkçılık kotalarının belirlenmesine yönelik müzakerelerde uzlaşı sağlanabildi ancak özellikle Fransız balıkçılar, belirlenen bölgelerde faaliyet gösteremedi.

#Balıkçılık
#Fransa
#İngiltere
#Manş Denizi
#Büyükelçi
2 yıl önce