|

Irak askeri birlik kuracak

Irak İçişleri Bakanı Muhammed Salim el-Gabban, uzun süre terör örgütü IŞİD'in ablukasında kalan Enbar'ın El-Bağdadi nahiyesi halkından "örgüte karşı savaşacak bir askeri birlik" kuracaklarını söyledi.

Yeni Şafak
13:13 - 27/02/2015 Cuma
Güncelleme: 11:14 - 27/02/2015 Cuma
AA

Gabban, Enbar'daki Ayn el-Esed Askeri Üssü'nün yakınında Bağdadili sığınmacılar için kurulan çadır kampı ziyaretinde yaptığı açıklamada, IŞİD terörü nedeniyle yerinden edilen Bağdadi halkının evlerine dönmesi için çaba harcadıklarını söyledi. Enbar'ın tüm bölgelerinin kurtarılması için buradaki Sünni aşiret mensuplarının da savaşa katılmasının önemli olduğunu vurgulayan Gabban, "Bağdadi halkından, IŞİD saldırılarına karşı savaşacak bir askeri birlik kuracağız" dedi.


İçişleri Bakanı Gabban, kamptaki temaslarının ardından bölgedeki ordu birlikleri ile Şii milislerden oluşturulan El-Haşdu'ş-Şabi (Halk Topluluğu) güçlerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Gabban, Enbar'ın diğer bölgelerini IŞİD'den kurtarmak için hazırladıkları plan ve operasyonları komutanlarla paylaştı.


Hastalar Bakan'ın uçağıyla Bağdat'a götürüldü

Bu arada ağır hasta olan bazı Bağdadili sığınmacılar, İçişleri Bakanı Gabban'ın özel askeri uçağıyla tedavi için başkent Bağdat'taki hastanelere götürüldü.


Irak'ta IŞİD'in 10 Haziran'da Musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesininin ardından ordu ile örgüt arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. Irak ordusuyla Peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. ABD'nin öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.


Enbar vilayetinin merkezi Ramadi'nin 90 kilometre batısındaki el-Bağdadi nahiyesi özellikle terör örgütü IŞİD'in, "Elbu Ubeydi" aşiretine yönelik katliamlarıyla gündeme gelmişti. IŞİD'in, en son bu aşirete mensup 150 kişiyi idam ettiği öne sürülmüştü. Örgütün bölgede onlarca kişiyi de yakarak öldürdüğü iddia edilmişti.


Bağdadi yerel meclisi, IŞİD saldırıları sonucu çevredeki köylere kaçmak zorunda kalan yaklaşık 500 ailenin zor durumda olduğunu, bölgede süt ve temel gıda maddelerine muhtaç yaklaşık bin çocuğun da hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığını duyurmuştu.


Irak ordusu, 21 Şubat'ta Bağdadi'yi IŞİD ablukasından kurtararak, yöre halkına insani yardımları ulaştırmıştı.

#ırak
#bağdadi
#ırak bağdat
#ışid
#ışid enbar
9 yıl önce