|

Irak’ta tarih çöküyor

Irak’taki Osmanlı eserleri kaderine terk edildi. Bakımsızlık nedeniyle yıkılan tarihi yapılara Ahmediye Camii de eklendi. 18. yüzyıldan kalma caminin kubbe kısmı çöktü, birçok noktasında yıkılmalar oldu. Geçtiğimiz dönemlerde de bakımsızlık sonucunda 156 yıllık Osmanlı Kışlası çökmüş; Kayseri Çarşısı çıkan yangında kullanılamaz hale gelmişti.

Fatih Özer
04:00 - 31/03/2019 Pazar
Güncelleme: 00:02 - 31/03/2019 Pazar
Yeni Şafak
18. yüzyılda yaptırılan Ahmediye Camii’nin çöken yerlerinin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için çalışmalar başlatıldı. Cami inşa edildiğinden bu yana en son 1976’da Irak vakıflarınca restore edildi.
18. yüzyılda yaptırılan Ahmediye Camii’nin çöken yerlerinin aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için çalışmalar başlatıldı. Cami inşa edildiğinden bu yana en son 1976’da Irak vakıflarınca restore edildi.

Irak’ta bulunan ecdat yadigarları bakımsızlık nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Son olarak Bağdat Valisi Ahmed Paşa’nın 18. yüzyılda yaptırdığı Ahmediye Camii’nin kubbesinin bir kısmının çöktüğü, cami duvarlarında ise derin çatlaklar ve çökmeler meydana geldiği öğrenildi. Geçtiğimiz aylarda da Kerkük‘te bulunan 156 yıllık Osmanlı Kışlası’nda büyük tahribat yaşandı.

Bölgede meydana gelen şiddetli yağış ve sel felaketinin ardından Osmanlı Kışlası’nın büyük bir bölümü yıkıldı.
Yine, Kasım 2018’de yaklaşık 200 yıllık tarihe sahip olan Osmanlı eseri Kayseri Çarşısı’nda büyük bir yangın çıktı.
Çarşıda bulunan çok sayıda dükkan kullanılamaz hale geldi.

BÜYÜKELÇİ CAMİYİ İNCELEDİ

Osmanlı döneminden kalma tarihi eserlerin yok olmasını önlemek için Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ve Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) devreye girdi. Yıkılan Ahmediye Camisi’nde incelemeler yapan Yıldız, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Yıldız, “
Bağdat Valisi Ahmed Paşa’nın 18. yüzyılda yaptırdığı Ahmediye Camii’nin yan küçük kubbesi iklim şartlarının sonucu olarak çöktü. Esasen ata yadigarı bu caminin nasıl elden geçirileceğini çalışmaktaydık. Şimdi çalışmaları hızlandırma zamanı
” dedi.
  • Kayseri Çarşısı
    restore ediliyor
  • Bağdat Valisi Muhammed Namık Paşa’nın isteğiyle 1863 yılında inşa edilen Osmanlı Kışlası’nın bir kısmının yıkılması üzerine tadilat çalışmaları için de girişimlerde bulunuldu. TİKA Başkanı Serdar Çam, Irak’a giderek incelemelerde bulundu ve süreci hızlandırdı. Yangın sonrası kullanılamaz hale gelen Osmanlı mirası Kayseri Çarşısı’nın restorasyon çalışmaları Türkiye öncülüğünde başlatıldı ve Haziran ayının sonunda Kerkük esnafına teslim edileceği duyuruldu.
#Serdar Çam
#Irak
5 yıl önce