|

İsrail ile Hamas’ın arasında BND var

İsrail ve Hamas arasında gerçekleşen ateşkes görüşmeleri için Alman dış istihbarat servisi BND aracı oldu. Fransız uluslararası güvenlik ve istihbarat sitesi ‘İntelligence Online’ın haberine göre, BND, Hamas’ı İsrail’le işbirliğine ikna için Katar istihbarat servisinden de destek aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 28/06/2015 Pazar
Güncelleme: 21:21 - 27/06/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

İsrail ve Hamas arasında kalıcı bir ateşkes için görüşmelerin yeniden başladığı yönündeki iddialara, Almanya dış istihbarat servisi BND'nin iki taraf arasında arabulucu olduğu da eklendi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in 1 Haziran'da gerçekleşen Gazze ziyaretinin de bu operasyonun bir parçası olduğu, gizli görüşmelerin tazelenmesi için aracılık yaptığı belirtiliyor.



KATAR'DAN DESTEK İSTENDİ


İntelligence Online'ın haberine göre, BND, Hamas'ı İsrail'le işbirliği yapma konusunda ikna etmeye yönelik çabalarda bulundu ve bunun için Katar istihbarat servisinden de destek aldı. Bu girişimin Ramallah'taki Filistin yetkililerinde endişeye sebep olduğunun yer aldığı haberde Filistin İstihbarat servisinin başı Majed Faraj, Başkan Mahmud Abbas'a sunduğu bir raporda bu öneriye dair uyarısını dile getirdi.



ABBAS'A KAHİRE ÇAĞRISI


Faraj, Abbas'a süreci durdurmak için müdahalede bulunması adına Kahire'ye gitme çağırısında bulundu. Bu çağrının Kahire'nin de Hamas ile gerginliğin giderilmesi için yapıldığının yer aldığı haberde şu ifadeler yer aldı: “Katar istihbaratı, Doha'da sürgünde olan Musa ebu'l-Marzuka'ya, Kahire'nin Gazze ve Mısır arasından geçen Rafah kuşatmasını zayıflatmaya hazır olduğu mesajını iletti. Karşılığında, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam, Mısır ordusunun Sina'da İslamcı savaşçıları aramasına yardımcı olma sözü verdi.”




“İntelligence Online”ın haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in 1 Haziran'daki Gazze ziyareti bu operasyonun bir parçası.





#isaril
#hamas
#ateşkes
9 yıl önce