İtalya Başbakanı Meloni'den yapay zekaya karşı radikal hamle
16:16, 06/10/2026, Salı
DHA

İtalya Başbakanı, kendi sesi üzerinde resmi telif ve marka hakkı elde eden ilk liderlerden biri oldu.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, gelişen yapay zeka teknolojileri ve "deepfake" tehditlerine karşı sesini yasal koruma altına aldı. Meloni, siyasi kariyeriyle özdeşleşen ve "Ben Giorgia'yım" anlamına gelen "Io sono Giorgia" ifadesini seslendirdiği 4 saniyelik ses kaydını Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi'ne (EUIPO) tescil ettirdi.
İtalya Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Giorgia Meloni'nin son dönemde hızla yayılan yapay zeka kaynaklı manipülasyonlar ve sahte ses kayıtlarına (deepfake) karşı harekete geçtiği bildirildi. Meloni, kendi ses tonunu ve telaffuzunu koruma altına almak amacıyla Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’ne (EUIPO) resmi başvuruda bulundu.
4 saniyelik ses kaydı tescillendi
Başvuru kapsamında Meloni'nin, İtalyanca "Ben Giorgia'yım" anlamına gelen "Io sono Giorgia" cümlesini iki kez art arda söylediği 4 saniyelik özel bir ses kaydı tescil edildi. Böylelikle İtalya Başbakanı, kendi sesi üzerinde resmi telif ve marka hakkı elde eden ilk liderlerden biri oldu.
Siyasi kampanyalarının simge sloganı
Tescillenen "Io sono Giorgia" ifadesi, Meloni’nin yalnızca siyasi söylemlerinde değil, kişisel geçmişinde de kritik bir yer tutuyor. 2021 yılında yayımlanan otobiyografisine de adını veren bu ifade, Meloni’nin siyasi kampanyalarının ve liderlik imajının en bilinen sembolü haline gelmişti. Yapılan tescil hamlesiyle slogan ve ses tonunun izinsiz kullanımı hukuki yaptırıma tabi olacak.

Teknoloji
Türkiye’nin ilk yerli navigasyon uygulaması 2027’de geliyor

Teknoloji
Google Gemini 4 Argon'u duyurdu: Yapay zekada başka seviyeye geçildi

Teknoloji
Turkcell TEKNOFEST’te geleceğin teknolojilerini gençlerle buluşturdu

Teknoloji
Milli yapay zeka platformu “EVREN” kullanıma açıldı: Sadece tüketmek yok üreteceğiz

Teknoloji
Yapay zekâ kullanımına sıkı denetim: Avukatlar için KVKK’dan 15 altın kural

Teknoloji
Sonunda bunu da gördük: Yapay zeka ilk kez bir devlete saldırdı
