|

İtalya medyası: Türkiye Afrika'da kuralları yeniden yazıyor

Türkiye'nin son 20 yılda Afrika'da stratejik bir güç olarak yükselmesi dünya basınında konuşulmaya devam ediyor. Bu durum Avusturya Avrupa ve Güvenlik Politikası Enstitüsü'nde kıdemli bir araştırmacı olan Michael Tanchum tarafından Türkiye'nin Akdeniz'de en büyük güçlerden biri olarak yer aldığına dair analiz olarak yayımlandı. Yazıda, Türkiye'nin stratejik girişimleri vurgulanarak "Kuzey Afrika'da kuralları yeniden yazıyor" ifadesine yer verildi.

09:52 - 7/02/2022 Pazartesi
Güncelleme: 10:53 - 7/02/2022 Pazartesi
Yeni Şafak
3.Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi
3.Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi
Saffet Özdemir

Türkiye'nin Afrika'da artan stratejik konumuna yönelik analizler yayımlanmaya devam ediyor. İtalya medyasına bağlı Inside Over haber sitesinde şu ifadelere yer verildi:

"AB'nin Akdeniz havzasında, özellikle Libya'da sürdürülebilir bir güvenlik mimarisi oluşturma konusundaki eksikliği, Türkiye'nin Kuzey Afrika'daki artan askeri varlığıyla dolduruluyor. Türkiye, Kuzey Afrika'daki kuralları yeniden yazıyor."

"En güçlü orduya sahip"

"Türkiye, Akdeniz'in en güçlü ordularından birine sahip ve bölgenin en kalabalık ikinci ülkesi. Türkiye'nin Akdeniz'deki güç yeteneklerini genişletme çabaları, Orta Doğu ve Afrika'da ileri üsler kurmaya yönelik daha geniş stratejik gündeminin bir parçası ve bu yerli silah üretimindeki etkileyici dönüşümün çeşitli kategorilerde endüstri lideri olmak için sağladığı bir tutku."

"Akdeniz'de dönüm noktası"

"Türkiye'nin Akdeniz'deki askeri ayak izinin dönüm noktası, Türkiye'nin Batı Libya'yı yöneten Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni korumak için askeri müdahalesiyle geldi. Ankara şu anda Batı Libya'da ana güvenlik sağlayıcısı olarak duruyor ve Türkiye Orta Akdeniz'de önemli bir stratejik sahil noktası oluşturuyor. Akdeniz ülkesi olan Türkiye'nin Libya'daki devasa askeri varlığı, Batı Akdeniz'de stratejik bir atılımdan başka bir şey değil.

Ayrıca Libya müdahalesi, Türkiye'nin daha sonra Ankara tarafından, Ermenistan'a karşı 30 yıllık çıkmaza son veren ve Güney Kafkasya'nın haritasını değiştiren Karabağ savaşında Azerbaycan'a yardım etmek için kullanılan Türkiye'nin kendi geliştirdiği savaş uçağı ve elektronik savaş teknolojisinin gücünü de sergiledi."

#Türkiye
#Afrika
#MichaelTantum
#Libya
#Kıbrıs
#Akdeniz
2 yıl önce