|

Karabağ'da hesaplaşma

İŞGAL altında tutulan Azeri toprağı Yukarı Karabağ'da ayrı yönetim ilan eden Ermenilerin sözde "cumhurbaşkanı" Arkadi Gukasyan, önceki gece uğradığı suikastta ağır yaralandı. SALDIRIYLA ilgili olarak eski savunma bakanı, genelkurmay başkanı Samvel Babayan gözaltına alındı. İtar Tass'ın haberine göre, Babayan'ın taraftarları da gözaltına alındı.

.
00:00 - 23/03/2000 Thursday
Güncelleme: 17:23 - 13/01/2014 Monday
Yeni Şafak
Karabağ'da hesaplaşma
Karabağ'da hesaplaşma

MOSKOVA- İşgal altında tutulan Azeri toprağı Yukarı Karabağ'da ayrı yönetim ilan eden Ermenilerin sözde "cumhurbaşkanı" Arkadi Gukasyan, önceki gece uğradığı suikastta ağır yaralandı. Rus İtar-Tass ajansı, Gukasyan'ın Yukarı Karabağ'ın başkenti Hankenti'nde saldırıya uğradığını bildirdi. Yukarı Karabağ'ın Ermenistan'daki temsilcisi Karen Mirzoyan, ağır yaralanan Gukasyan'ın hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi. Gukasyan'ın beraberindeki iki korumasından birinin sırtından, birinin de başından yaralandığı ve durumlarının hayati tehlike arz ettiği kaydedildi. Olay yerinden kaçan saldırganların kimlikleri tespit edilemedi, ancak bazı şüpheliler gözaltına alındı. Yukarı Karabağ'ı dış dünyaya bağlayan bütün yollar güvenlik güçlerince kapatıldı. Interfax haber ajansı da, Gukasyan'ın arabasına ateş açıldığını ve saldırganların kaçtığını duyurdu. Ermeniler, işgal ettikleri Yukarı Karabağ'da 1991 yılında ayrı yönetim ilan etmişlerdi.

Savunma eski Bakanı gözaltında

Gukasyan'a suikast girişiminde parmağı olduğu gerekçesiyle eski savunma bakanı, genelkurmay başkanı Samvel Babayan gözaltına alındı. İtar Tass'ın haberine göre, Babayan'ın bazı taraftarları da gözaltına alındı. Babayan, Yukarı Karabağ'da geçen Aralık ayında meydana gelen iç hesaplaşmalar sırasında, Savunma Bakanı General Seyran Oganyan tarafından, genelkurmay başkanlığı görevinden alınmış, yerine General Mofses Akopyan atanmıştı. Ermenistan resmi televizyonu, eski "savunma bakanı ve genelkurmay başkanı" Samvel Babayan'ın, Arkadi Gukasyan'a suikast girişiminden ötürü tutuklandığının teyit edildiğini duyurdu. Haberde, Gukasyan'ın helikopterle Ermenistan'ın başkenti Erivan'a getirilmek istendiği, ancak hava koşullarının henüz uygun olmadığı da kaydedildi. Yukarı Karabağ'da tek yanlı ilan edilen Ermeni yönetiminin hükümeti, Gukasyan'a yönelik suikast girişimi ile ilgili yaptığı açıklamada, saldırıyı, "Karabağ devletine karşı ağır bir saldırı" olarak değerlendirdi. Açıklamada, Gukasyan'ın siyasi ve ekonomik reformlarının "cumhuriyette" sağlıklı bir atmosfer oluşturduğu, ancak bunun, yasa dışı çevrelerin vahşi direnişine yol açtığı belirtildi. Saldırganların kesinlikle bulunarak en ağır cezaya çarptırılacaklarının kaydedildiği açıklamada, bölgede durumun kontrol altında olduğu belirtildi.

Aliyev: Ermeniler'in sorunu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ise, suikast girişminin, Erivan yönetiminin kendi iç sorunu olduğunu söyledi. Aliyev, Tiflis'e hareketinden önce yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bizim bu sorunlara karışmamamız gerekiyor. Biz bugün Ermenistan'da ve Yukarı Karabağ'da yaşanan terör olaylarını soğuk kanlılıkla izlemeliyiz. Ermenistan, iç sorunlarını kendisi halletmelidir. Son terör olaylarının Azerbaycan ve Ermenistan arasında devam eden barış görüşmeleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu gelişmeler, onların kendi sorunlarıdır" dedi.



24 years ago