|

Kenya seçimlerine genel bakış

Doğu Afrika''nın merkezi olan Kenya''da seçimlerin sonucunu kabileler belirleyecek.

Cihan
00:00 - 28/02/2013 Perşembe
Güncelleme: 18:05 - 28/02/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Kenya seçimlerine genel bakış
Kenya seçimlerine genel bakış

Toplam nüfusu 42 milyon olan Kenya, etnik olarak 40''dan fazla kabileye ayrılmış durumda. Seçimlerde en önemli kriterin bağlı bulunulan etnik grup olduğu düşünülürse, başarıyı nüfus oranı en yüksek kabilelerin desteği belirleyecek.

Buna göre seçim yarışı iki önemli kabile ve yandaşları etrafında dönüyor. Birincisi yüzde 22''lik oranla en geniş etnik grup olan Kikuyu kabilesi. Bu, ülkenin kurucusu Jomo Kenyatta''nın ve şu anki yarışta varis aday olan Uhuru Kenyatta''nın kabilesi. Diğeri ise 2007 seçimlerinde komşu etnik gruplarla hareket ederek ikinci güç konumuna gelen, Başbakan Raila Odinga''nın kabilesi Luo.

Birçok politikacı etnik gücün seçimlere olan etkisinden rahatsız. Fakat seçimlerde yine en güçlü etken olarak kabilecilik görünüyor. Buna bağlı olarak ODM partisi lideri Başbakan Odinga ile Jübile Partisi lideri Uhuru Kenyatta en güçlü iki aday kabul ediliyor.

Şimdiye kadar yapılan anketlerde başa baş sonuçlar gözüküyor. Herkesin istediği geçen seçimlere karışan yolsuzluk iddialarının bu seçimde duyulmaması ve ikinci tura kalmadan seçimlerin tamamlanması.

4 Mart seçimlerine düşülecek diğer önemli bir notta UDF partisi başkanı ve Luhya kabilesinin politik temsilcisi olan Mudavadi. Eğer seçimlerde herhangi bir parti yeteri çoğunluğu sağlayamaz ise seçimler nisan ayında yapılacak ikinci tura kalacak. Bu durumda Mudavadi, Kenyatta ve Odinga için vazgeçilmez koalisyon ortağı olacak. Mudavadi''nin vereceği karar ülkenin rotasını tamamıyla etkileyecek ki, mensup bulunduğu Luhya kabilesinin ülke nüfusuna oranı yüzde 14.

Halka dönük tarafı ile seçimleri değerlendirirsek 2013 genel seçimleri, 2007 seçimlerindeki kanlı olayların korkusu altında geçecek gibi görünüyor. Son üç aydır toplumun her kesimi barış programları düzenleyerek, halkın seçim sırasında ve sonrasında yaşanabilecek olaylara karşı pozitif motivasyonu sağlamaya çalışılıyor.

2007 seçimlerinde ODM taraftarları PNU partisinin seçim sonuçlarına karıştırdığı yolsuzluğu protesto etmek amacı ile gösteriler başlatmıştı. Gösteriler kanlı olaylarla sonuçlanmıştı. Daha sonra bu durum ülkenin farklı yerlerindeki olayları tetiklemiş ve Eldoret kilisesinde 35 Kikuyu''nun yakılarak öldürülmesi ile korkunç boyutlara ulaşmıştı.

Olaylar sırasında 600 bin kişi göç ettirilmeye mecbur bırakılmıştı. Aradan geçen 5 yıla rağmen, hala 100 bin kişi çadırlar hayata devam ediyor. Politikacıların vaatleri arasında mağdur olan halka gereken çözümü sağlamakta var.

Doğu Afrika''nın merkezi olan Kenya''da seçimlerin sükunetle geçmesi çok önemli. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere birçok uluslararası kurumun merkezi Kenya''da bulunuyor.

Güveni gerektiren bu merkez olma pozisyonunu kaybetmemek Kenya için çok önemli.

Dolayısı ile seçimlerin Afrika''ya örnek olacak şekilde geçmesi, bütün dünyanın Kenya''dan beklentisi. Tüm bu beklentilere rağmen tedirgin ve endişeli bir hava şu an gündeme daha hakim gözüküyor. Birçok yabancının ülkeden ayrılması ve halkın gıda stokuna başlaması da bu endişelere delil gösteriliyor.

11 yıl önce