|

Küresel kaos peşinde

Küresel jandarma rolü zayıflayan ABD, baskı, şantaj, tehdit ve suikast politikalarıyla küresel bir kaosu tetiklemeyi amaçlıyor. Suriye’de yeni bir provokasyon peşinde olan ABD yönetimi, Çin’le ticaret savaşını da siyasi krize dönüştürme hazırlığında. Washington, Afrika’yı istikrarsızlaştıracak suikast ve müdahale politikalarına da hız verecek.

Haber Merkezi
04:00 - 12/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 05:37 - 12/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Donald Trump
Donald Trump

ABD hegemonyasına dayalı küresel sistem her geçen gün geriliyor. Gerileme sürecini durduramayan Washington yönetimi, kaos politikalarını harekete geçirerek, mevcut düzeni yönetilemez hale getirme çabasında. Bu amaçla, Avrupa’dan, Afrika’ya, Ortadoğu’ya ve Uzak Asya’ya kadar gerilim ve tehdit politikalarını tetikleme çabasında. ABD’nin son dönemde Suriye’de İdlib eksenli çıkışları, Çin’e yönelik ekonomik ile siyasi baskıyı ve Afrika’ya yönelik askeri müdahalesini artırması bu kaos politikasının ürünleri.


Son olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Esed rejiminin İdlib’de kimyasal silah kullanması halinde ABD, Fransa ve İngiltere’nin daha öncekilerden ‘çok daha güçlü bir yanıt verme’ konusunda anlaştığını belirtti. Bolton’un açıklaması, ABD, Suriye’de kimyasal provokasyona imza atacak iddialarına güç kazandırdı. Washington’un Suriye’ye askeri güç tahkimatını artırması da, ABD’nin Suriye’ye ilişkin “Gerçek niyeti ne” sorusuna sebep oldu.


Provokasyondan vazgeçmediler

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, John Bolton’ın sözlerine tepki gösterdi. Ryabkov, Bolton’un sözlerini “Bu, çok açık bir şekilde siyasi tehdit ve şantaj, olguların ve gerçek durumun gülünç bir şekilde çarpıtılmasıdır” dedi. Ryabkov bazı Batılı başkentlerdeki ‘savaş yanlıları’nın, Suriye’de askeri provokasyon senaryosundan vazgeçmediği iddiasında da bulundu. Washington’un aynı zamanda Çin yönetiminin Müslüman Uygur Türklerine yönelik işlediği insan hakları ihlalleri nedeniyle bu ülkeye yaptırım hazırlığında olduğu da ortaya çıktı. Bu amaçla Beyaz Saray, ABD Dışişleri ve Hazine Bakanlığı’nda hummalı bir çalışma yürütüldüğü belirtildi. ABD yönetimin Uygur Türkleri’nin haklı siyasi davasını kullanarak, Çin’e karşı başlattığı ticaret savaşını siyasi gerilime dönüştürmeyi amaçladığı değerlendiriliyor.


Çinli yetkililere yaptırım

The New York Times gazetesinin haberine göre, Washington Pekin’e, Rusya’ya uyguladığı küresel Magnitsky yasaları çerçevesinde yaptırımlar getirecek. Rusya’da olduğu gibi doğrultuda Çinli yetkililer ve şirketler yaptırım kapsamına alınacak. Son dönemde ABD medyasında Uygur Türklerine ilişkin yayınlarda artış dikkat çekmişti.

Afrika’da gizli üs

ABD yönetimi Afrika’da da askeri müdahale seçeneklerini artırma yoluna gitti. Son dönemde Afrika’da Çin karşısında mevzi ve etkinlik kaybeden Washington yönetiminin, suikast ve müdahale politikalarıyla, kıtadaki istikrarsızlığı derinleştirmek amacı güttüğü belirtiliyor. Bu amaçla CIA’in Sahel bölgesinin kalbine gizli bir insansız hava aracı (drone) üssü kurduğu ortaya çıktı.

Sahel’i kana bulayacak

Nijer’in Birkou kentinde kurulan gizli drone üssünde konuşlandırılacak predatör ve reaper model dronelar, Mali, Nijerya, Libya, Sudan, Çad, Cezayir’de suikast ve istikrarsızlaştırma politikası izleyecek, bölgeyi kan gölünü dönüştürecek. ABD’nin yine Nijer’in en büyük şehirlerinden Agadez’de 100 milyon dolarlık yeni bir drone üssü kurduğu da belirtildi. ABD’nin benzer bir politika güttüğü, Pakistan, Yemen, Libya, ve Somali’de binlerce sivil drone saldırıları sonucu katledildi.

#ABD
#Donald Trump
#John Bolton
#Sergey Ryabkov
6 yıl önce