|

Modern kölelik: work & travel

ABD'ye Work & Travel (çalış ve gez) programı kapsamında giden Türk öğrencilerin orada yaşadığı dramın boyutları gün yüzüne çıkmaya başladı. Yetkililere imdat mailleri atan gençler öğrenci yurdu diye ormanlık alana bırakıldıklarını anlattı

New York
00:00 - 27/07/2009 Pazartesi
Güncelleme: 03:02 - 27/07/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
Modern kölelik: work & travel
Modern kölelik: work & travel

Türkiye'den ABD'ye dil öğrenmek, hem çalışıp hem yeni yerler görmek umuduyla ünlü Work & Travel (çalış ve gez) programı aracılığıyla giden Türk gençlerinin orada yaşadığı dramın boyutları gün geçtikçe gözler önüne seriliyor. Geçtiğimiz günlerde, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe, “Türk öğrencilere ABD'de 21'inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor” diyerek olayın duyurulmasını sağlamıştı.


ORMANA BIRAKTILAR

(TADF) mahsur kalan 30 kadar öğrenciyi New York'ta çeşitli ailelerin yanına yerleştirdi ve Work and Travel mağduru öğrencileri tesbit etmek için bir çağrı yaptı. Çağrıya ABD'nin dört bir yanında sokakta kalan, işsiz olan ve köle gibi çalıştırılan öğrencilerden yüzlerce ihbar mektubu gelince skandal gün yüzüne çıktı. Şu anda ABD'nin Alaska eyaletinde balıkçılık firmasında köle gibi çalıştığını söyleyen Soner Özmeşe yetkililere yazdığı e- postada şunları söyledi: Bu sene dil okulu için gerekli parayı çıkartabilmek içın Alaska yı tercih ettim. Fakat geldiğimiz günden beri yaşadıklarımız tam bir dram. Balık sezonunun açılması ile sabah 05.00'te işe başlayıp akşam 16.00-17.00 gibi işi bırakıyoruz. Yavaş çalıştığımızı düşünen müdürlerin kötü sözleri de bu yorgunluğun tuzu biberi oluyor. Bizimle birlikte gelen bir Türk arkadaşımızın ruhsal sorunları oluştu. Bengü Durgun isimli Türk genci ise, Aybüke isimli arkadaşının yurt yerine ormanlık bir arazinin ortasına bırakıldığını anlattı. Üstelik burada tek kız kendisiymiş! Mağdur öğrenci Samet Yiğit ise, TADF Başkanına gönderdiği mesajda yardım istedi. Yiğit, 2 haftadır Amerikadayım buraya Work and Travel programıyla geldim ve mağdur durumdayım bana yardım edin . Şu an Washingtondayım” dedi.

15 yıl önce