MOSSAD istedi ABD gönderdi

04:00, 08/05/2019, Çarşamba
Yeni Şafak
MOSSAD istedi ABD gönderdi
USS Abraham Lincoln uçak gemisi

ABD yönetiminin, Körfez’e uçak gemisi gönderme kararını MOSSAD’ın verdiği istihbarat üzerine aldığı ortaya çıktı. MOSSAD, İran’ın Körfez’de ABD veya müttefiklerini hedef almaya hazırlandığı bilgisini verince ABD harekete geçti.

ABD yönetiminin, Mossad’ın verdiği bilgi üzerine Körfez’e uçak gemisi gönderdiği ortaya çıktı. İran’ın Körfez bölgesinde ABD veya müttefiklerini hedef alacak bir saldırıya hazırlandığı bilgisi Beyaz Saray’daki bir görüşmede aktarıldı. John Bolton, uçak gemisi sevkiyatını İran yönetimine “net ve kesin bir mesaj” olarak nitelemişti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, Akdeniz’de olağan görevde bulunan USS Abraham Lincoln uçak gemisini Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) görev alanına sevk edildiğine ilişkin açıklamasının altından İsrail istihbarat teşkilatı Mossad çıktı.

Bolton, bu sevkiyatı İran yönetimine “net ve kesin bir mesaj” olarak nitelemişti. Axios internet haber sitesinin İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde, Körfez bölgesinde ABD çıkarlarını hedef alacak şüpheli bir İran saldırı planının tespit edildiğine ilişkin istihbari bilgi, İsrail tarafından ABD’ye aktarıldığı bildirildi. Haber, ABD yönetimi üzerindeki İsrail etkisini bir kez daha gösterdi.

BEYAZ SARAY’DA MESAJ AKTARILDI

Axios’a konuşan İsrailli yetkililer, John Bolton’un ABD uçak gemisini Körfez’e gönderme kararında, Mossad’ın sağladığı istihbari bilgilerin etkili olduğunu iddia etti. Habere göre iki hafta önce İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben Shabbat’ın Beyaz Saray’da mevkidaşı John Bolton ile görüşmesinde ABD ve Körfez’deki müttefiklerine karşı düzenlenecek bir saldırının gündeme geldiği belirtildi.

NİTELİĞİ BELİRSİZ BİLGİ

İsrail tarafından ABD’ye aktarılan bilginin içeriğine dair somut bir veri olmasa da, İsrailli yetkililer söz konusu tehdidin, Körfez’de bir ABD varlığını veya Körfez’deki ABD müttefikleri Suudi Arabistan veya Birleşik Arap Emirlikleri’ne yönelik olduğunu savundu. Axios’a konuşan Mossad’dan adı verilmeyen bir yetkili de, “İran ABD’ye cevap vermeye hazırlanıyor” iddiasında bulundu.

  • 8 Mayıs’ta nükleer mesaj
  • İran resmi ajansı IRNA’da yer alan habere göre İran, 2015’te yapılan nükleer anlaşma kapsamında durdurduğu nükleer faaliyetlerine, ABD’nin anlaşmadan çekilmesine tepki olarak bugün yeniden başlayacak. IRNA’nın resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesinin yıl dönümünde (8 Mayıs), İran’ın nükleer anlaşma kapsamında durdurduğu bazı faaliyetlerine tekrar başlayacağını açıklayacağını aktardı. Haberde ayrıca, İran’ın bu kararını bazı Avrupa Birliği (AB) liderlerine bildirdiği de kaydedildi. ABD Başkanı Donald Trump 8 Mayıs 2018’de, Avusturya’nın başkenti Viyana’da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında 14 Temmuz 2015’te imzalanan ve 16 Ocak 2016’da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran’a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

İran’a açık tehdit

ABD Savunma Bakan Vekil Patrick Shanahan, ABD Donanmasına bağlı USS Abraham Lincoln Uçak Gemisi Taarruz grubunun Ortadoğu’ya sevkiyatının İran rejim güçlerinin tehdit oluşturduğuna dair belirtiler üzerine yapıldığını açıkladı.

Shanahan sevikayatın kendisinin onayıyla yapıldığını belirterek, “
İran rejimine tüm provokasyonları durdurması çağrısında bulunuyoruz. Kuvvetlerimize ve menfaatlerimize yönelik herhangi bir saldırıdan İran rejimini sorumlu tutarız
” dedi.

Acemi psikolojik savaş

ABD’nin Körfez’e uçak gemisi gönderme kararını değerlendiren İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sözcüsü Keyvan Hüsrevi, “
Bolton, askeri ve güvenlik anlayışından yoksundur. Yaptığı açıklamalar da daha çok gösteri amaçlıdır ve etkisiz bir gelişmenin psikolojik savaş için acemice kullanılmasıdır
” değerlendirmesinde bulundu.
ABD ordusunun bölgesel krizler karşısında sürekli olarak başarısız olduğunu savunan Hüsrevi, “
ABD ordusunun ve komutanlarının, İran ordusunun gücünü deneme eğiliminde olduğunu düşünmüyoruz
” ifadelerini kullandı.
Başlıklar :​MOSSADABDİsrail
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026