|

PKK’yı satıyor mu

Suriye’de PKK/PYD ile işbirliği yapan ABD, şaşırtıcı bir adım attı. ABD Dışişleri Bakanlığı terör örgütü PKK’nın elebaşı Murat Karayılan’ın başına 5 milyon dolar, Cemil Bayık’ın başına 4 milyon dolar ve Duran Kalkan için de 3 milyon dolar ödül koydu.

Haber Merkezi
04:00 - 7/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:35 - 7/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Cemil Bayık - Duran Kalkan - Murat Karayılan
Cemil Bayık - Duran Kalkan - Murat Karayılan

Suriye PKK'sına her türlü desteği veren ABD’den şaşırtıcı bir hamle geldi. Washington Kandil'deki 3 PKK yöneticisinin başlarına ödül koydu. ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan'ın yer bilgilerini paylaşanlara ödül verileceğini bildirdi.

DEVAMI GELECEK Mİ?

'Adalet için ödül' programı kapsamında Karayılan için 5 milyon dolar, Bayık için 4 milyon dolar, Kalkan için ise 3 milyon dolara kadar ödül verilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcının 2 gün süren Ankara temasları sonrasında meydana gelen gelişme dikkat çekici bulundu.

Büyükelçiliğin açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: "ABD, NATO müttefikimiz Türkiye ile terörle mücadele alanında yürüttüğü işbirliğine değer vermektedir. ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu PKK’lıların kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında para ödülü verilmesini onaylamıştır. Buna göre, Murat Karayılan için (5 milyon Amerikan dolarına kadar), Cemil Bayık için (4 milyon Amerikan dolarına kadar) ve Duran Kalkan için (3 milyon Amerikan dolarına kadar) ödül verilecektir."

Son dönemde Türkiye ile ilişkileri düzeltmek isteyen ABD’nin attığı bu kritik adımın devamının gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Türkiye, Pentagon’un PYD/PKK’lı teröristlere verdiği desteği her fırsatta gündeme getiriyor ve kınıyor.


Fırat’ın doğusu politikamızı değiştirmez

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin 3 terörist başı için aldığı ödül kararına temkinli yaklaştı. Kararı ‘çok geç kalınmış bir eylem’ olarak değerlendiren Kalın şunları kaydetti: “Bunu yapsınlar olumlu karşılarız, prensipte, ama büyük fotoğraf içinde bu neye tekabül edecek. Bu YPG-PYD angajmanını perdelemek için yapılan bir şey ise zaten 3 gün sonra asıl gerçek ortaya çıkacaktır. YPG’yi PYD’yi PKK’dan ayrı tutuyoruz diyorlar. Bununla kandıramazlar. Özetle ihtiyatla karşılıyoruz. Karayılan vesaire bunlar. Fırat’ın doğusu politikamızı değiştirmez. Münbiç yol haritası planlandığı şekilde uygulanacak. Beklentimiz; ABD’nin PKK’nın Suriye kolu olan PYD-YPG ile angajmanını tamamen bitirmesi. Pozisyonumuz aynı.”

#ABD
#PKK
#Terör
5 yıl önce