|

Putin'den Stalin kurbanlarına anma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyet lideri Josef Stalin yönetimi sırasında hayatını kaybeden milyonlarca kişi için saygı duruşunda bulunarak, ülkenin bu trajik geçmişi yeniden yaşamaması için birlik çağrısında bulundu.

Aa
00:00 - 30/10/2007 Salı
Güncelleme: 17:19 - 30/10/2007 Salı
Yeni Şafak
Putin'den Stalin kurbanlarına anma
Putin'den Stalin kurbanlarına anma

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Stalin kurbanlarını anma gününde Stalin döneminde on binlerce kişinin ölüm mangaları tarafından infaz edildiği Moskova yakınındaki Butova askeri eğitim tesisine gitti. Butova'daki anma törenine Rus Ortodoks Kilesi'nin başı olan Patrik Aleksiy II ile birlikte katılan Putin, yaptığı açıklamada, "1937'nin, önceki yıllardan zalimce hazırlığı yapılmış yok etmenin doruğa çıktığı yıl olduğunu çok iyi biliyoruz" diye konuştu. Putin, bu tip trajedilerin, "görünürde çekici olan ancak gerçekte içi boş düşüncelerin yaşama hakkı, insan hakları ve özgürlükler gibi temel değerlerin önüne konulduğunda" yaşanabildiğini belirterek, "Yüz binlerce, milyonlarca insan kamplara gönderilip öldürüldü. Kamplarda kurşuna dizildiler ve işkence gördü. Bu insanlar ifade etmekten çekinmedikleri düşünceleri yüzünden bunları yaşadılar. Bunlar ulusun yüz akıydı" dedi.

Ulusal birlik konusuna da değinen Putin, "Ülkeyi geliştirmek ve doğru yolu seçebilmek için siyasi tartışmalara, hatta savaşlara (düşünce savaşı) ihtiyacımız var. Ancak bu süreci yararlı kılabilmek için tüm bunların kültürel çerçeve dışına çıkmaması lazım" diye konuştu. Rus tarihçiler, Stalin yönetimi sırasında 20-40 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Bu arada, çoğunluğunu yaşlı insanların oluşturduğu bir grup Rus vatandaşı da bugün başkent Moskova'daki eski KGB binası önüne Stalin döneminde hayatını kaybedenleri anmak için çelenk bıraktı. Butova, Stalin dönemindeki infaz merkezlerinden biri olarak anılırken, burada özellikle 1937-38 yıllarında en az 20 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.

Butova'da rahiplik yapan Deacon Dimitriy de konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gördüğümüz belgelere göre öldürülenlerin çoğu işçi ve köylü. Bunun yanı sıra çok sayıda yüksek mevkideki insanlar da kurbanlar arasında bulunuyor. Butova'da öldürülenler arasında Baltıklardan gelen bir tiyatro topluluğunun üyeleri bile var" dedi.

17 yıl önce