|

Sandıktan kral çıktı

Bulgaristan seçimlerinde Kral II. Simeon rakiplerini hezimete uğrattı. Yüzde 44 oy alan Simoen, tek başına hükümet kurma gücünü kazandı. Ancak Simoen'un Türkler'in yoğun olduğu HÖH ile koalisyon kuracağı belirtiliyor.

.
00:00 - 19/06/2001 Salı
Güncelleme: 12:34 - 9/05/2014 Cuma
Yeni Şafak
 Sandıktan kral çıktı
Sandıktan kral çıktı

Bulgaristan'da önceki gün yapılan 39. parlamento seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarına göre; Kral II. Simeon, rakiplerini hezimete uğrattı. Bulgaristan'da 2 aydır aktif siyasetin içinde bulunan Kral II. Simeon'un, büyük çoğunluğu sayılan oyların yarısından çoğunu alması otoriteleri şaşırttı. Çoğunluğunu Türkler'in oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi de (HÖH), seçim öncesi yapılan tahmini rakamları ikiye katlayarak sürpriz yaptı. Resmi olmayan sonuçlara göre; 39. parlamento seçimlerinde partilerin aldığı oy oranı ve milletvekili dağılımı şöyle;

Kral II. Simion Ulusal Hareketi: Yüzde 43.56 oy oranı ve 120 milletvekili,

İktidardaki Demokratik Güçler Birliği (SDS): Yüzde 18. 24 oy oranı ve 51 milletvekili,

Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP): Yüzde 17. 35 oy oranı ve 48 milletvekili,

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH): Yüzde 6. 75 oy oranı ve 21 milletvekili.

Kral II. Simeon, 240 milletvekilinin bulunduğu parlamentoda, tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde ettti. Ancak her seferinde geniş tabanlı bir koalisyon istediğini tekrarlayan II. Simeon'un, HÖH'ni de yanına alarak yeni hükümeti kuracağı belirtiliyor.

HÖH koalisyon ortağı olacak

Seçimde sürpriz yapan Hak ve Özgürlükler Hareket'nin Genel Başkanı Ahmet Doğan ise, "iktidara ortak olmaya hazır olduklarını" söyledi. Sabaha karşı basın toplantısı yapan Doğan, Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına sandık başına gitmelerinden dolayı teşekkür ederek, "Türkiye'den 36 bin oy geldi. İlk kez böylesine yoğun bir katılım oldu" dedi. Türkiye'deki oylar 2 milletvekili kazandırdı. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Barajı aşamayacağımız dedikoduları çıkarıldı. Ancak görüldü ki, HÖH Bulgaristan parlamentosunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Biz olmadan AB ve NATO ile entegrasyon mümkün olmaz. Bizi dışlayamazsınız" şeklinde konuştu. Doğan, "2. Simeon ile koalisyon kurulması konusunda engel yok" dedi.

23 yıl önce