|

Sisi sözde seçime de darbe vurdu

Mart ayında yapılması planlanan Mısır seçimleri önce akıllara soru işareti bırakan durumlar yaşanıyor. Seçime adayı isimler yandaş medyanın suçlama ve itiraflarıyla saf dışı bırakılarak darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin eli güçlendirilmeye çalışılıyor. Muhalif partiler Sisi'nin karşısına güçlü bir aday çıkartamazken, "sözde rakibi" Musa Mustafa Musa ikinci aday olarak gösterildi.

Yeni Şafak
10:26 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 12:13 - 31/01/2018 Çarşamba
Mısır'da Mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde yarış başladı.
Mısır'da Mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminde yarış başladı.

Mısır'da mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması beklenen isimlerin çoğu, sürekli rejimi kayıran yandaş medyanın suçlama ve iftiralarına hedef olarak yarıştan çekildi.

Muhalif partiler, güçlü ve ortak bir aday gösteremezken, "Sisi yanlısı" Yarın Partisi Başkanı Musa ise başvuru süresinin bitimine saatler kala "göstermelik" aday olarak seçim sahnesine sunuldu.

İktidarın demokratik bir tablo çizmek istediği ve adaylık başvurularının dün sona erdiği Mısır'da, şimdiye kadar adaylığı kesinleşen isimler, Cumhurbaşkanı Sisi ve son anda adaylığını açıklayan "sözde rakibi" Musa Mustafa Musa.

27 ocak/Mansur'un çekilmesi

Mısır'da Mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Zemalik Spor Kulübü Başkanı Murtaza Mansur, adaylıktan çekildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi destekçisi olarak bilinen Mansur, adaylıktan çekilme sebeplerini daha sonra açıklayacağını ifade etti.

13 Ocak'ta adaylığını açıklayan Mansur, adaylık işlemleri için gerekli olan sağlık kontrolü için başvuruda bulunmamıştı. Mansur, 2014'teki seçimlere de aday olmuş, daha sonra çekilmişti.


7 Ocak/Şefik'in çekilmesi

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminin son başbakanı Ahmed Şefik, başkanı olduğu Ulusal Hareket Partisi genel kurulu üyeleri ile gerçekleştirdiği toplantının ardından yaptığı yazılı açıklamada, 2018 yılı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı.

"Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) döndükten sonra bir durum değerlendirmesi yaparak kararımı açıklayacağımı duyurmuştum. Vatanımdan uzak kaldığım 5 yıl boyunca ülkedeki gelişmeleri ve zor şartlara rağmen yapılan icraatları yakından takip edemediğimi fark ettim. BAE'de iken aday olma niyetimi açıklamış olmama rağmen yerinde yaptığım gözlemler sonucunda, önümüzdeki süreçte devleti yönetme konusunda en uygun şahsın ben olmayacağım kanaatine vardım. Bu nedenle 2018 yılı cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmamayı kararlaştırdım."


12 Ocak/ Anan'a yasak

Eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın kurduğu Mısır Demokratik Arap Partisi de 12 Ocak'ta yaptığı açıklamada, "Anan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacağını" kamuoyuna duyurmuştu.

Mısır ordusu, 23 Ocak'ta Anan hakkında soruşturma başlatacağını duyurmuş, askeri soruşturma makamları da Anan konusunda yayın yasağı getirmişti. Anan'ın Mısır dışındaki seçim kampanyası müdürü ise eski Genelkurmay Başkanı'nın gözaltına alındığını belirtmişti. Aynı gün Mısır'daki Ulusal Seçim Komisyonu da Anan'ın ismini seçmen listesinden çıkarmıştı.


Adaylığını açıkladı saldırıya uğradı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan eski Sayıştay Başkanı Hişam Cinina'nın evinin yakınında saldırıya uğradığı.

Cinina'nın avukatı Ala Taha, yaptığı açıklamada, eski Genelkurmay Başkanı Sami Anan'ın yerine cumhurbaşkanı adayı olan Hişam Cinina'nın, başkent Kahire'deki evinin yakınında üç kişinin saldırısına uğradığını söyledi.


Mısır'da bağımsız yargının sembol isimlerinden biri olan Cinina, 2012'de Sayıştay Başkanı olarak atanmıştı. Ancak Cinina, "yolsuzluk" iddiaları nedeniyle Mart 2016'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından görevinden azledilmişti.

  • Seçimler göstermelik
  • Mısır'da darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminin Yatırım Bakanı Yahya Hamid, "Mısır'da insanlar cadde ortasında öldürülürken ve kimse bundan sorumlu tutulmazken, hapishanelerde 60 bin siyasi mahkum varken ve şimdiye kadar birçok insan idama mahkum edilmişken nasıl demokratik bir sistemden bahsedebiliriz. Mısır'da seçimler göstermelik. Mısır'da sandığa gidin ya da gitmeyin kazanan bellidir." dedi.
  • Mısır'da bu yıl içinde yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Hamid, "'Mısır'da 10 milyon insan sandık başına gitti' denilir fakat 700 bin kişi oradadır. Son seçimlerde '20 milyon var' denildi fakat bizim tespitlerimizin 5 milyondan daha az insanın katıldığını gösterdi. Yalan söylediler, tekrar yalan söylüyorlar ve yalan söyleme devam ediyorlar. Bazı uluslararası kuruluşlar da bu yalanlara inanıyor. Mısır'da demokrasi yok. Mısır'da insanlar cadde ortasında öldürülürken ve kimse bundan sorumlu tutulmazken, hapishanelerde 60 bin siyasi mahkum varken ve şimdiye kadar birçok insan idama mahkum edilmişken nasıl demokratik bir sistemden bahsedebiliriz. Mısır'da seçimler göstermelik. Mısır'da sandığa gidin ya da gitmeyin kazanan bellidir. Kısa bir süre önce adaylığını açıklayan eski başbakan ve Mursi'nin 2012 seçimlerindeki rakibi Ahmet Şefik, tutulduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nden özel jetle Kahire'ye gönderildi ve seçime girmekten vazgeçti." diyerek konuşmasını tamamladı.
BM'den seçim uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM), Mısır'da mart ayında yapılması planlan cumhurbaşkanlığı seçimleri için yürütülecek kampanyaların güvenilir, kapsayıcı, barışçıl ve katılıma açık olması çağrısı yaptı.


Seçimi boykot çağrısı

Mısırlı solcu muhalif lider Hamdin Sabbahi, Mart ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu.

Kahire'nin batısında bulunan Kerame Partisi binasında bugün bir basın toplantısı düzenleyen Sabbahi, “Seçimlerle ilgili hiçbir garanti verilmedi. Ayrıca rekabet ortamı ve özgürlükler de olmayacak. Seçim adı verilen bu saçmalığı boykot ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki bütün siyasi oluşumları ve Mısır halkını seçimleri boykot etmeye çağıran Sabbahi, seçim esnasında sloganlarının, “Evinde kal” olacağını söyledi.

Muhalefetin adayı yok

Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimleri için liberal Yarın Partisi Genel Başkanı Musa Mustafa Musa, "göstermelik rakip" olarak sahaya sürülürken, baskı altındaki muhalefet Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye rakip olacak güçlü ve ortak bir aday gösteremedi.

Devrik lider Hüsnü Mübarek döneminden itibaren muhalif partilerin, "tam bir tasfiye" sürecinden geçtiğini, bu nedenle zayıf kaldığını ve sağlıklı bir parti çalışması ortaya koyamadığını belirten Merzuk, "Siyasette aktif olanlar, vatan hainliği, ajanlık ve dış ülkelerden destek almak suçlamalarıyla karşılaşıyor. Bunun son örneğini de şimdi görüyoruz. Aday isimler, sürekli rejimi kayıran yandaş medyanın suçlama ve iftiralarına hedef olarak, itibarlarının sarsılmasından endişe ederek adaylıktan çekildi." diye konuştu.

#Mısır
#Seçim
#Abdülfettah Sisi
6 yıl önce