|

Türk jeti İran’da düştü

Başaran Holdinge ait Challenger 604 tipi özel jet, BAE’den İstanbul’a gelirken İran’da düştü. İşadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran, 7 kız arkadaşı ve üç mürettebat hayatını kaybetti. Evlilik hazırlığı yapan Başaran’ın düğün öncesi Dubai’ye arkadaşlarıyla eğlenmeye gittiği ve dönüş yolunda olduğu öğrenildi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 02:01 - 12/03/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
İşadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran, 7 kız arkadaşı ve üç mürettebat hayatını kaybetti.
İşadamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran, 7 kız arkadaşı ve üç mürettebat hayatını kaybetti.

Başaran Holding’e ait özel jet, Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a gelirken İran’da düştü. İş adamı Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve 7 arkadaşı ile 3 mürettebat hayatını kaybetti.

Başaran Holding’e ait Türk uçağı İran’ın güneydoğusundaki Kiyar ilçesinde düştü. Uçakta bulanan 3’ü mürettebat 11 kişi hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre Başaran Holding’in patronu Hüseyin Başaran’ın kızı Mina Başaran ve arkadaşlarını taşıyan jet Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Şarja OMSJ Havalimanı’ndan, İstanbul Atatürk Havalimanı’na gelmek üzere havalandı. Challenger 604 tipi jet İsfahan’ın 80 mil güneybatısından İran hava sahasına giriş yaptı, teknik arıza çağrısı yaptıktan kısa bir süre sonra Türkiye saati ile 17.40 sularında düştü.

TATİLE GİTTİLER

İran’ın resmi ajansı IRNA’ya açıklama yapan Kiyar ilçesi Kriz Masası Müdürü Kademali Merdani uçağın ülkenin güneydoğusundaki Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletine bağlı Kiyar ilçesinde dağlık bir alana düştüğünü söyledi. Uçakta bulunan yolcular Mina Başaran, Burcu Urfalı, Zeynep Coşkun, Sinem Akay, Liana Hananel, Jasmin Buruh Siloni, Ayşe And ve Aslı İzmirli ile kaptan pilot Melike Kuvvet, ikinci pilot Beril Gebeş ve Kabin Memuru Eda Uslu hostes hayatını kaybetti. Mina Başaran'ın 14 Nisan'da Murat Gezer'le evleneceği, düğün öncesi arkadaşları ile Duabi'de tatil yaptığı öğrenildi.


BAŞARAN UÇAKTA DEĞİLDİ

Uçağın güvenlik nedeniyle yasaklandığı için Irak üzerinden değil İran üzerinden geldiği öğrenildi. Başaran Holding’ten de konuya ilişkin açıklama yapıldı. Holding’e bağlı inşaat şirketinin Genel Müdürü Levent Tuna, Hüseyin Başaran’ın da uçakta olduğu iddialarını yalanlayarak “Kendisi İstanbul’da” dedi. Tuna’nın verdiği bilgiye göre Hüseyin Başaran’ın biri kız iki çocuğu bulunuyordu.

Kimlikler DNA ile belirlenecek

Bölgede yaşayan köylüler uçağın enkazına gece saatlerinde ulaştı. Jetin dağa çarparak yandığını ifade eden İran Acil Durumlar Kurumu Sözcüsü Mücteba Halidi, 11 yolcunun cesetlerinin belirlenmesi için DNA testine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Uçağın düştüğü bölgeye 10 arama kurtarma timinin sevk edildiğini ancak olumsuz hava şartlarının çalışmaları zorlaştırdığı ifade edildi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamasında, Türk uçağının düşmesi nedeniyle üzüntülerini bildirdi.


Havada alev aldı iddiası

Düşen jetin pilotu Melike Kuvvet’in kule ile son temasında alçalma talebinde bulunduğu iddia edildi. Uçak kalktıktan kısa bir süre sonra tırmanmayı tamamlamadan uçağın pilotunun kule ile temasa geçerek, “Alçalma talep ediyorum” dediği öğrenildi. Pilotun bu talebi sonrası uçakta teknik bir arıza ya da kuş çarpması ihtimalleri akla geldi. İran haber ajansları ise bölgedeki köylüleri kaynak göstererek uçağın düşmeden önce havada alev aldığını iddia etti.

  • İlk kadın
    pilotlardan
  • Uçağın Kaptan Pilotu Melike Kuvvet, Hava Kuvvetleri’nin ilk kadın pilotlarından birisi olduğu öğrenildi. Mecburi hizmetinin ardından özel sektöre geçiş yapan Kuvvet, bir süredir de Başaran Holding’in uçağında görev yapıyordu. İkinci Pilot Beril Gebeş’in ise bir dönem Türk Hava Yolları’nda görev aldığı belirtildi.
#​Başaran Holding
#Hüseyin Başaran
#Mina Başaran
#Dubai
6 yıl önce