|

Yemen’e yardımlara BAE kıskacı

Yemen’de açlıkla boğuşan 22 milyon kişiye yardım eli uzatan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve S. Arabistan’ın engellemeleri ile karşılaşıyor. Geçtiğimiz hafta Aden’de alıkoyulan TRT ekibinin ardından, Diyanet Vakfı ve Beşir Derneği’nin bölgeye giden heyetleri de alıkoyuldu. Yemenli askerlerin BAE’nin emirlerine göre hareket ettiği belirtiliyor.

Talha Menteş
04:00 - 29/12/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:42 - 29/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının savaş nedeniyle zor durumda olan Yemen halkına insani yardım götürmesi engellenmek isteniyor.
Türkiyeli sivil toplum kuruluşlarının savaş nedeniyle zor durumda olan Yemen halkına insani yardım götürmesi engellenmek isteniyor.

Yemen’deki iç savaş sebebiyle 22 milyon insan gıda sıkıntısı çekerken Türkiye’den giden yardımlar Birleşik Arap Emirlikleri güdümündeki güvenlik güçlerinin engellemeleriyle karşılaşıyor. Geçtiğimiz hafta TRT ekibi Aden’de alı koyuldu, ardından da Diyanet Vakfı ve Beşir Derneği’nin bölgeye giden heyetleri alıkoyulup daha sonra bırakıldı. Yemen güvenlik güçlerinin engeli ile karşılaşan ve bölgedeki faaliyetleri devam ettiği için adının verilmesini istemeyen bir gönüllü yaşadıklarını şöyle anlattı:

ÖRTÜLÜ MESAJ VERDİLER

  • “Belirlediğimiz bölgede yardımlarımızı tamamladık daha sonra Aden’e doğru yola çıktık. Aden’e 10-15 kilometre kala kontrol noktasında bizi tuttular. Izin belgesi de dahil herşeyimiz tamamdı. Neden beklettiklerini sorduğumuzda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’a soracaklarını oradan gelecek cevaba göre hareket edeceklerini söylediler.Anladığımız kadarıyla buraya gelmek kolay değil mesajı vermeye çalıştılar bölgenin kendi kontrolünde olduğunu göstermeye çalıştılar. Askerler BAEden gelecek talimata göre hareket ediyorlar.”

‘KATAR’A GİTTİNİZ Mİ?’

“Aden merkezdeki kontrol noktasında 1 saat bekletildikten sonra kendi araçlarımız olmasına rağmen askeri araçlara zorla bindirildik ve iki ayrı araçla polis merkezine getirildik. Burada gece 3,5’a kadar tek tek sorgulandık. Sorgu sırasında izin belgelerimiz ve kim olduğumuz belli olmasına rağmen neden geldiğimizi sordular, özellikle ülke ismi olarak Katar’a gittiniz mi? dediler. Sonra aynı soruları defalarca sordular. Gece kendi belirledikleri bir otele bıraktılar. Pasaport ve telefonlarımız hala onlardaydı biz sizi alacağız dediler. Tekrar sorguya çekildikten sonra serbest bıraktılar.”

  • Öztürk’e müebbet
  • Şubat ayında Birleşik Arap Emirlikleri'nde gözaltına alınan Türkmen-Der eski Genel Başkanı ve iş adamı Mehmet Ali Öztürk'ün yargılandığı davada karar çıktı. Suriye ve Irak'taki yardım faaliyetleriyle bilinen Öztürk, 'terör faaliyeti yürüttüğü' bahanesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
#Temen
#BAE
#İnsani yardım
#Diyanet Vakfı
#Beşir Derneği
#TRT
5 yıl önce