|

Yolun sonu göründü

IKBY Başkanı Mesud Barzani için yolun sonu göründü. Kuzey Irak’ta muhalefetin başını çeken Goran Hareketi, 2015’te görev süresi dolmasına rağmen başkanlık koltuğundan ayrılmayan Barzani’nin istifa etmesi gerektiğini söyledi. Irak Parlamentosu milletvekili Muhammed Seyhud da Mesut Barzani için yargı süreci başlatılacağını duyurdu.

Yeni Şafak ve
04:04 - 24/10/2017 Salı
Güncelleme: 04:41 - 24/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Mesud Barzani’nin referandum ısrası üzerine Kuzey Irak’ta dengeler alt üst oldu.
Mesud Barzani’nin referandum ısrası üzerine Kuzey Irak’ta dengeler alt üst oldu.

Irak’ta yeni bir fırtına kopmak üzere. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin referandum ısrası üzerine Kuzey Irak’ta dengeler alt üst oldu. 16 Ekim itibariyle Peşmerge’nin kontrolünde başta Kerkük olmak üzere birçok kritik noktayı Irak ordusu ve Haşdi Şabi milislerinin saldırıları sonucunda kaybeden Barzani için yolun sonuna gelindi. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Bağdat’ın son 48 saatte bölgesel sınırlara yığınak yaptığını duyurdu. Bağımsız kaynaklardan henüz doğrulanmayan bilgiye göre, ordu birlikleri sınıra Amerikan tipi çok sayıda tank, zırhlı araç ve Hummer aktardı. IKBY lideri Mesut Barzani’nin yayın organları, Irak askerleriyle birlikte Haşdi Şabi’nin de sınırda olduğunu bildiriyor. Haberlerdeki “Irak’ın böylelikle askeri operasyonlara devam edeceği görülüyor” cümlesi dikkat çekiyor.

KORKU SEÇİMLERİ ERTELETTİ

Kerkük ve diğer yerleri kaybederek ağır bir hezimet yaşayan ve koltuğu sallanmaya başlayan Mesud Barzani, 1 Kasım’da yapılması beklenen seçimleri ertelediğini duyurdu. 2015 yılında görev süresi dolan ancak DEAŞ terörünü bahane ederek başkanlık görevine devam eden Barzani yönetimi, 1 Kasım tarihinde yapılması planlanan parlamento ve başkanlık seçimlerinin ertelendiğini ve yeni tarihin henüz belirlenmediği duyurdu. Seçimlerin ertelenme gerekçesi olarak da IKBY’de başkanlık seçimleri için siyasi partilerin seçim kuruluna aday bildirmemesi olarak belirti.

RUSYA’DAN DESTEK GELMEDİ

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, dün Rusya’yı ziyaret etti. Mevkidaşı Caferi’yi ağırlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ortak basın toplantısında Erbil yönetimine Bağdat’la diyaloğa geçmesi için çağrı yaptı. Taraflar arasında savaş çıkmamasını istediklerini vurgulayan Lavrov, “Kürt halkının kimliklerini pekiştirme arzusunu anlıyoruz. Ancak bu arzunun sadece Bağdat yönetimiyle diyalog içinde gerçekleştirilmesini doğru buluyoruz” diye konuştu.

PEŞMERGE KAÇTI

Yaklaşık bir yıl süren mücadelenin ardından tüm önemli kentlerini kanlı terör örgütü DEAŞ’tan temizleyen Irak’ta, 25 Eylül’deki referandum ülkeyi alt üst etti. Uluslararası uyarılara ve Bağdat yönetiminin restine rağmen bağımsızlık referandumunda ısrar eden Barzani, üç hafta sonra büyük bir hezimet yaşadı. Irak ordu birlikleri, Kerkük ve diğer şehirlerden çekilmesi için Barzani’ye verdiği sürenin dolmasıyla harekete geçti. Yaklaşık 24 saatlik bir sürede peşmerge kaçtı, tüm tartışmalı bölgeler yeniden Bağdat yönetiminin kontrolü altına girdi.


İstifa çağrısı
Kuzey Irak’ta muhalefetin başını çeken Goran (Değişim)Hareketi Sözcüsü Şoreş Haci’de kötü gidişatın faturasını Barzani’ye kesti. Irak ordusuna bir kurşun dahi atmadan sahip olduğu yerlerden kaçan Peşmerge’nin halk arasında itibarının kalmadığını belirten Haci, sorumlunun iktidar ve yönetimdeki Mesud Barzani olduğunu söyledi. Komşu ülkeler ile olan ilişkilerin itibarsızlaştığını ve bunun nedeninin yönetimdeki Mesud Barzani olduğunu kaydetti.

  • Yasal süreç başlatılacak
  • Barzani’nin yasal görev süresi bittiği için dokunulmazlığının kalmadığını belirten Irak Meclisi Kanun Devleti İttifakı milletvekillerinden Muhammed Seyhud, Mesud Barzani için yargı süreci başlatılacağını duyurdu. Yaşanan toprak kayıpları ve usülsüz yollarla yönetimde kalan Barzani için yasal sürecin başlaması ile birlikte Barzani, “Soruşturma dosyasında komplo kurmak, ulusal serveti çalmak, güvenlik güçlerine karşı silah kullanmak, yasadışı Baas partisinin komutanlarını barındırma” suçlarından yargılayabilecek.
#Barzani
#Irak
#Şoreş Haci
6 yıl önce