|
Gündem

10 yıllık katsayı zulmü sona erdi

YÖK Genel Kurulu, 28 Şubat uygulaması katsayı adaletsizliğine son verdi. Meslek lisesinde okuyan öğrencilere genel liselilerle aynı şartlarda üniversiteye girme olanağı tanıyan YÖK, alan tercihlerini teşvik etmek için 0.06 ek katsayı getirdi. Eğitimciler kararın 'mesleki eğitimi şahlandıracağını' belirtiyor.

Yakup Bulut
00:00 . 22/07/2009 Wednesday
Yeni Şafak
10 yıllık katsayı  zulmü sona erdi

10 yıllık katsayı zulmü sona erdi

1999'den bu yana milyonlarca meslek liseliye üniversite kapısını kapatan katsayı engellemesi 10 yıl sonra kalktı. Üniversiteye giriş sistemiyle ilgili dün yeni bir düzenleme yapan YÖK Genel Kurulu, okul türüne göre meslek liselilere düşük katsayı uygulamasını sonlandırdı ve bu liselerde okuyan öğrencilere genel liselerle aynı şartlarda üniversiteye girme olanağı tanıdı. Okul türüne göre ayrımcılık yapılmayan YÖK kararında, “Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları', 0.15 katsayısı ile çarpılır” denildi.

EK PUAN AVANTAJI

YÖK, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sisteminde, “adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının 0.06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin puana ekleneceğini” bildirdi. Buna göre örneğin iletişim lisesi mezunu bir öğrenci iletişim fakültesini tercih etmesi durumunda ortaöğretim başarı puanının 0.06 ek katsayı ile çarpımı kadar ek puan alarak girme şansına kavuştu.

UYGULAMA 2010'DA

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında gerçekleşen YÖK Genel Kurulu toplantısına, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan da katıldı. Yeni uygulamayla İmam hatip lisesi mezunları dahil tüm üniversite adaylarının puanı aynı katsayı ile çarpılacak.Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, “Bu yeni sistem, daha iyi ölçme ve değerlendirme yapabilen, öğrencilerin orta öğretim başarılarını dikkate alan, fırsat eşitliğini ve kişisel başarıyı öne çıkaran, yakın programların gereksinim duyduğu farklı bilgi ve becerileri göz önünde tutanbir sistem olarak tasarlanmıştır” denildi.

KAMUOYU HEMFİKİR

YÖK Genel Kurulu'nun 'Türkiye'nin Yükseköğretim Strateji Raporu'nda da bu konunun irdelendiği' hatırlatılan açıklamasında, YÖK Genel Kurulu'nun 14 Şubat'ta üniversiteye giriş sistemiyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılmasına karar verdiği, bunun kamuoyuyla paylaşıldığı ve bugün kararlaştırılan sistem değişikliğine giden sürecin bu şekilde başlatıldığı belirtildi. Genel kurul tarafından bu çalışmaları yürütmek için ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve 4 YÖK üyesinden bir çalışma grubu oluşturulduğu kaydedilen açıklamada, başta üniversiteler olmak üzere ilgili bütün tarafların görüşlerinin sorulduğu, üniversiteler, ilgili eğitim sendikaları, sivil toplum örgütleri, işveren örgütleriyle akademisyenlere ait olmak üzere 400'ü aşkın görüşün YÖK'e iletildiği belirtildi.


Gürüz'ün 28 Şubat icraatıydı

İlk olarak 1999'da uygulamaya konulan, meslek liselilerin önünü kesmeye yönelik katsayı uygulamasının, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkan Çevik Bir tarafından Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'na gönderilen bir yazıya dayandığı ortaya çıkmıştı. Katsayıların meslek liseleri aleyhine değiştirilmesini isteyen yazının ardından, o dönem Prof. Dr. Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK, meslek lisesi mezunlarının ÖSS puanlarını düşük katsayı ile hesaplama uygulamasını başlattı. Genel liselerin yerleştirme puanları 0.8 katsayı ile hesaplanırken, meslek liseliler 0.3 katsayı ile dezavantajlı duruma düşürüldü. 1998 yılında ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 43'ü meslek liselerini tercih ederken, katsayı psikolojik bir engel oluşturdu ve meslek lisesine olan talebi düşürerek 2003'te yüzde 28'e kadar geriletti. YÖK'ün yeni kararıyla 10 yıldır çok düşük seviyelerde kalan mesleki eğitim oranının Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yüzde 60'lara çıkartılması hedefleniyor.


Uygulamaya tam destek

YÖK'ün meslek liselilere katsayı engelini kaldırmasını desteklediklerini bildiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez “28 Şubat sürecinde İmam-Hatip lisesi düşmanlığı ile YÖK'ü idare edenler sadece imam hatipleri değil, tüm meslek liselilere üniversite kapıları kapatarak öğrencileri mağdur etmiştir. Eğitim sistemimizin kimyasını bozmuştur. 10 yıl sonra alınan bu kararla eğitim sistemimizi çağdaş ülkelerdeki standartlara kavuşturulması yönünde çok büyük bir adım atıldı. Fırsat eşitsizliği de tarihe karıştı” diye konuştu.

MESLEKİ EĞİTİM ŞAHLANIR

Etyemez, meslek liseliye kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde verilecek ek puan uygulamasının da 'mesleki eğitimi şahlandıracağını' söyledi .YÖK eski Üyesi Prof. Dr. Halis Ayhan da kararı çok olumlu bulduğunu ifade etti. Prof. Ayhan şöyle dedi: “Aynı sınava giren adaylara farklı muamele yapmak Türkiye'ye yakışmıyordu. Bu adaletsizlik giderildi. YÖK üniversiteye giriş sistemini 1998'e kadar uygulandığı gibi Milli Eğitim Temel Kanunu'na uygun hale getirmiştir. Meseleyi imam hatip liseleri bağlamında ele alanlar iyi niyetli değildir. Sadece onlar değil bütün meslek liseleri bu bağlamda 10 yıldır mağdur. Mağduriyetin kaldırılmasıyla mesleki eğitim oranlarının nasıl yükseleceğini herkes görecek.”

MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ise “10 yıllık uygulama eğitime ve ülke ekonomisine belki 50 senelik zarar vermişti. Şimdi bir hata düzeltiliyor. Karara imza atanları kutluyorum“ dedi.


İşte yeni sınav sistemi

Alınan karara göre üniversiyete girişte yeni sistem şöyle olacak:

  • Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı'ndaki (LYS) ağırlıklı puanları, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek.
  • Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak
  • Yerleştirme puanları hesaplanırken AOBP 0.15 katsayısı ile çarpılacak
  • Adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlar kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP'leri 0.06 ek katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer, 0.15 katsayısı ile hesaplanan puana eklenecek
  • Meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir LYS puan türünün yası sıra bir de YGS puan türü belirlenecek. Meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın, adayların bu programlara yerleştirilmesinde her iki türden puanlarının büyük olanı esas alınacak.'
  • Üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak iki aşamalı yeni sistemde sınavın, tüm adayların katılacağı ilk aşamasında 160 soru sorulacak, 160 dakika süre verilecek. İkinci aşamada ise soru sayıları ve süreleri testlere göre farklılık gösterecek.
  • İlk aşama olan YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak.
  • İkinci aşama olan LYS ise Matematik-Fen (MF) grubu 4, Türkçe-Matematik (TM) grubu 2, Türkçe-Sosyal (TS) grubu 2 ve Dil grubu ise 2 ayrı puan türünden türlerinden oluşacak.




    Katsayı uygulaması nedeniyle üniversite kapıları meslek liselilere adeta kapatılınca bu okullara kayıtlarda büyük düşüşler yaşanmıştı. Bu durum toplumun bütün kesimlerince şiddetli eleştiriliyor, ancak YÖK bilimsel hiçbir gerekçeye dayanmayan kararında ısrar ediyordu.



  • 14 years ago
    default-profile-img