|

5 milyar dolarlık imza

Milli Savunma Bakanlığı Airbus ile anlaştı. Airbus, 2020-2030 yılları arasında Türkiye’den, değeri 5 milyar doların üzerinde parça alımı yapacak. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, THY ve TAI ile birlikte projeyi yakından takip edeceklerini söyledi. 2020’ye kadar 2 milyar dolarlık anlaşma daha önce yapılmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/01/2018 Cuma
Güncelleme: 08:02 - 26/01/2018 Cuma
Yeni Şafak
Airbus,Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Mutabakat Zaptı imzaladı
Airbus,Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Mutabakat Zaptı imzaladı

Airbus, Türkiye’deki endüstriyel işbirliğini daha da genişletmek amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir ile Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril tarafından imzalandı. Anlaşma uyarınca Airbus, Türkiye’den alımını geliştirmeye devam edecek ve 2020 ile 2030 yılları arasında Türk tedarikçilerden alacağı ürün değeri 5 milyar dolarlık hedefe ulaşacak. Şirket 2020 yılına kadar ise Türkiye’den 2 milyar doların üzerinde alım yapmayı planlıyor. Anlaşma sonrası açıklamalarda bulunan Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, "Temennimiz Airbus ile önümüzdeki dönemde de işbirliği yaptığımız alanları geliştirmektir. Ülkemiz havacılığının gelişmesi için her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Demir, Türk havacılık sektörüne güvenmeleri gerektiğini anlatarak, “Kendimize 5 milyar dolarlık hedef koyduk. Bu çok zor ulaşılacak bir hedef. Ama eminim ki zamanı geldiğinde bu 5 milyar dolar bile aşılacak ve Airbus severek Türkiye sanayisine üretim, mühendislik ve hizmetler için daha fazla yatırım yapacak. Bizim Airbus’a taahhüdümüz budur” diye konuştu.

ASGARİ YATIRIM

Anlaşmanın Türkiye sanayisinin gelişmesine katkı sunacağını belirten Demir, havacılıkta da sadece sivil havacılık alanında değil, savaş uçakları, taşımacılık, helikopter, hatta uzay taşıtları için de gelişme sağlayabileceğini söyledi.Demir, süreci yakından izleyeceklerini ifade ederek, THY, TAI ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı olarak bu projeyi yakından takip edeceklerini kaydetti.

  • İŞBİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ
  • Airbus Yönetim Kurulu Üyesi Thierry Baril ise yaptığı konuşmada çalışmanın başarılı bir ortaklığın en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi. 136 farklı ulustan 130 binden fazla çalışanlarının olduğunu belirten Baril, “Çeşitlilik bizim için çok önemli. Geçtiğimiz yıllarda bu farklılıklar üzerinden başarımızı inşaa ettik. Farklılık bizim DNA’mızın bir parçası, hem inovasyon hem performans katıyor şirketimize” dedi.

Türkiye pazarı 11 kat büyüdü

2004 yılında Türkiye’de Airbus cirosunun yaklaşık 24 milyon dolar olduğunu belirten Baril, 2017 yılında Airbus cirosunun 280 milyon dolara yükseldiğini ve 11 kat büyüdüğünü dile getirdi. Baril, “Türkiye’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası büyümesi yüzde 7’ye yakın. Havacılık sektörü son 10 yıl içerisinde bu orandan fazla büyüdü. Airbus olarak biz büyüyen sektörün parçası olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.


#Ticaret
#Ekonomi
#Airbus
6 yıl önce