Bakan Uraloğlu: Dijital biletle 3 bin ağacın kesilmesi önlendi
11:53, 28/04/2026, Salı
DHA

Türk mühendisler tarafından geliştirilen platform ile vatandaşlar biletlerini web veya mobil uygulama üzerinden saniyeler içinde alabiliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,"Dijital ortamda gerçekleştirilen yılda yaklaşık 24 milyon biletleme işlemi ile 3 bin ağacın kesilmesi önlendi" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demir yolu ile yolcu taşımacılığı kapsamındaki dijitalleşme çalışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Uraloğlu, dijitalleşmenin, çağın gereklilikleri doğrultusunda demir yolu taşımacılığında hizmet kalitesini dönüştüren en önemli unsurlardan biri olduğunu belirtti. Yolcu Taşıma Platformu (YTP) ile hem bilet alma süreçlerini kolaylaştırdıklarını hem de doğanın korunmasına katkı sağladıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, ifadelerini kullandı.
"YTP, biletleme, rezervasyon ve müşteri hizmetleri süreçlerini tek bir çatı altında toplayarak; dijital ortamda gerçekleştirilen yılda yaklaşık 24 milyon biletleme işlemi sayesinde 3 bin ağacın kesilmesini önledik"

'BİLET KESİM SÜRESİ 15 SANİYEYE KADAR DÜŞTÜ'
Uraloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen platform ile vatandaşların biletlerini web veya mobil uygulama üzerinden saniyeler içinde alabildiğini belirterek, dedi.
"Bilet kesim işlem süresi gişede 15, mobilde 35 saniyeye kadar düştü. Bulut tabanlı altyapısı sayesinde sistem günde 85 bin biletleme işlemini karşılayabiliyoruz. Mikroservis mimarisi ise yalnızca ihtiyaç duyulduğunda kaynak kullanarak enerji tasarrufu sağlıyor. YTP, Türkiye Bilişim Derneği’nin 2025 Türkiye Bilişim Ödülleri kapsamında 'Kamudan Vatandaşa Hizmetler' kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü”
'İŞLEMLER HIZLI VE SORUNSUZ HALE GELDİ'
Uraloğlu, artık trenlerde yolcu kabul işlemlerini QR kod veya kimlik kartı ile saniyeler içinde gerçekleştirildiğini kaydederek, ifadelerini kullandı.
"Bu sayede yolcu deneyimi önemli ölçüde iyileşti, işlemler daha hızlı ve sorunsuz hale geldi. 2025 yılında toplam bilet satışlarımızın yüzde 45’i mobil uygulama, yüzde 24’ü web sitesi üzerinden yapıldı; yüksek hızlı trenlerde ise bilet satışlarının yaklaşık yüzde 90’ı dijital kanallar aracılığıyla gerçekleşti"

Ekonomi
TOKİ'den piyasanın yarı fiyatına kiralık konut: İşte tüm detaylar

Ekonomi
Emeklilere müjde: Erkenden hesaplara yatacak

Ekonomi
Kurbanlık fiyatlarında son durum: Kurban pazarında hareketlilik sürüyor
Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.